Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carnegiehandlare ännu inte förhörd

Drygt två år efter det att optionsskandalen i Carnegie briserade har en av de tre polisanmälda handlarna inte ens förhörts.

Annons

– Jag tycker de ska få ändan ur vagnen, säger hans advokat Per E Samuelsson.
Det var den 8 maj 2007 som Carnegie gick ut med chockbeskedet: Tre av bolagets handlare påstods ha brutit mot de interna reglerna i syfte att kraftigt försköna det så kallade tradingresultatet.
– Det som har hänt är att de här personerna medvetet bidragit till att värdera optionspositioner på ett felaktigt sätt, sade investmentbankens dåvarande vd Stig Vilhelmson till TT.
Ett par veckor senare polisanmäldes handlarna.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) inledde snabbt en förundersökning om otillbörlig marknadspåverkan. Men därefter har brottsutredningen blivit en segdragen historia.
Vice chefsåklagare Yngve Rydberg har flera gånger skjutit beskedet om ett eventuellt åtal på framtiden. Och en av de tre anmälda har alltså inte ens träffat EBM. Därmed har han inte heller delgivits misstanke.
– Vi har stött på flera gånger om att vi vill bli förhörda. Bollen ligger just nu hos polisen, säger Per E Samuelsson, som också uppger att klienten ”är väldigt irriterad” över dröjsmålen.

Yngve Rydberg har tidigare förklarat tidsåtgången med att utredningen omfattar tiotusentals optionsaffärer, som en efter en har granskats av en utredningsman och en ekonom.
Men orsaken till att den siste handlaren inte har förhörts är enligt Rydberg att han numera har flyttat från Sverige, till ett annat europeiskt land.
– Det föranleder alltid problem. Det är inte bara för svensk polis att åka någonstans och förhöra, utan det ska gå hela rättshjälpsvägen. Och det tar lång tid, säger han.

Genomgången av alla affärer är däremot slutförd enligt Rydberg, som enligt det senaste beskedet hoppas kunna fatta beslut om åtal före semestrarna.
– Det arbetet är klart. Vi har valt ut det vi är intresserade av.
Per E Samuelsson säger sig dock vara förvissad om att det inte blir något åtal. Han anser att klienten och de övriga handlarna på vaga grunder utsetts till syndabockar.
– Vi är rätt övertygade om att får vi bara förklara hur det här hänger ihop så kommer alla att begripa att det inte ligger oegentligheter bakom.

Mer läsning

Annons