Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carnegie sluter fred med avskedade

Carnegie har slutit fred med två handlare som sparkades efter optionsskandalen i bolaget. Men polisutredningen mot männen fortsätter och ett åtalsbeslut är troligen att vänta före semestrarna.

Annons

– Jag vill helst fatta ett beslut före juni månads utgång. Nu börjar ju ärendet ha en tid på nacken, säger kammaråklagare Yngve Rydberg på Ekobrottsmyndigheten (EBM).
Det påstådda optionsfusket i Carnegie uppdagades våren 2007. Investmentbanken polisanmälde då tre handlare, och anklagade dem för att ha blåst upp resultatet med hundratals miljoner kronor.
Skandalen var upprinnelsen till Finansinspektionens (FI) granskning av Carnegie, som ledde till att bolaget miste sitt tillstånd och förstatligades.
Krävde miljonbelopp
När polisanmälan lämnades in hade en av de anklagade slutat självmant, de två övriga fick sparken. De senare valde att inleda varsin arbetsrättstvist mot Carnegie, som svarade med skadeståndskrav i mångmiljonklassen.
Men nu har parterna förlikats, strax innan rättegångsförhandlingarna skulle inledas.
– Båda två hade opponerat sig mot avskeden, och det gör de inte längre. De vill inte ha tillbaka jobbet och de vill inte ha skadestånd längre, säger advokat Sten Bauer som företrätt Carnegie.
Enligt överenskommelsen står vardera parten för sina kostnader för tvisten. Någon ersättning till de avskedade utgår inte.
Swedsec prövar
Sten Bauer understryker att Carnegie inte ändrat uppfattning i skuldfrågan:
– Inte ett dugg.
Advokat Gunnar Johansson, som företrätt en av de tidigare Carnegieanställda, ville på fredagsmorgonen inte närmare gå in på skälen till att han valt att förlikas.
– Men en förlikning innebär parterna enas någonstans mittemellan ståndpunkterna man hade från början, säger han.
Prövningen av ansvarsfrågan fortsätter dock, förutom i EBM:s utredning ska branschorganet Swedsec säga sitt.
Och polisutredningen ser inte ut att påverkas av förlikningen, enligt Yngve Rydberg.
– Jag har inte läst förlikningsavtalen. Men de har, enligt min mening, trots allt handlat på börsen på ett otillåtet sätt, säger han.

Mer läsning

Annons