Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carlos snart dödförklarad

Han har varit försvunnen i tio år.
Först nu kan Carlos Pizarro Cortes bli dödförklarad.

Det är Carlos Pizarro Cortes mamma Estrella Pizarro som ansökt hos Skatteverket att få dödförklara sin son. Skatteverket har i sin tur hämtat in information från polisens förundersökning, som fortfarande är aktuell, om Carlos försvinnande. I polisundersökning har man kommit fram till att det inte finns några tecken på att Carlos skulle finnas i livet i dag.

Skatteverket skriver i sitt beslut: "Med hänsyn till omständigheterna kring hans försvinnande och den tid som gått därefter finns enligt Skatteverket en hög grad av sannolikhet för att han är död. Ansökan om dödförklaring kan därför tas upp".

I Juni pratade Länstidningen med Carlos mamma Estrella som då arbetade med processen att få sin son dödförklarad. Då sa hon så här:

– Det är jättesvårt att dödförklara sin egen son när jag inte vet vad som hänt, sa Estrella Pizarro till Länstidningen.

Hon berättade också för reporten att en dödförklaring inte innebär slutet gällande försvinnandet av sonen.

– Dödförklaring är en del av själva försvinnande processen. Men jag gör inte slut med försvinnandet och ovissheten, sa hon.

Carlos Pizarro Cortes sågs den senaste gången den 9 maj 2004 när han cyklade norr om Strömsund efter riksväg 45, någon gång före klockan 18.00. Carlos Pizarro Cortes var lätt utvecklingsstörd med autistiska drag och han bodde i ett gruppboende på Risselåsvägen 82b i Strömsund. När Carlos anmäldes försvunnen upptäcktes det även att hans cykel var borta, den har inte hittats under de år som gått.

Skatteverket har gjort bedömningen att det inte framkommit något som tyder på att Carlos håller sig frivilligt borta eller att med tvång förts bort.

En kungörelse om att Carlos kan komma att dödförklaras kommer att nu utfärdas av Skatteverket. Därefter kommer en anmälningstid på sex månader att gälla innan dödförklaringen helt är genomförd.