Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Arnlind

Civilingenjören Carl Arnlind, Stockholm har avlidit i en ålder av 80 år.

Annons

Hans närmaste är hustrun Anna-May.

Carl föddes i Brunflo, Jämtland. Efter studentexamen i Östersund och studier i Väg och Vattenbyggnad vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, utexaminerades han 1954.

Under studietiden i Stockholm träffade Carl sin blivande hustru Anna-May född i Bräcke, Jämtland.

Carl fick sin första anställning som konstruktör vid Vattenfalls huvudkontor i Stockholm. År 1956 flyttade han till Norrland för att medverka vid utbyggnaden av vattenkraftstationer, i huvudsak Porsiforsen vid Vuollerim i Luleälven.

Under en praktiksommar i Spanien väcktes Carls intresse för landets språk. Hans språkstudier kom att öppna möjligheter till internationell verksamhet. Carl engagerades under perioden 1962 till 1966 av Widmark och Platzer AB som rådgivare vid stora anläggningsprojekt i Spanien, Costa Rica i Centralamerika och Colombia. I Algeriet var han anställd av Allmänna Ingenjörsbyrån som beställarens ombud vid uppförandet av en laboratoriebyggnad.

Carl återvände till Vattenfall 1973 som biträdande projektledare för kärnkraftverket i Ringhals. 1979 till 1981 var han projektledare för utbyggnaden av Granboforsen i Jämtland. Därefter blev han anförtrodd uppdraget som projektledare för utbyggnaden av det tredje aggregatet vid Forsmarks kärnkraftstation.

Från 1982 var Carl ansvarig chef för Vattenfalls anläggningsavdelning med stationering vid huvudkontoret i Stockholm.

Carl gjorde sig tidigt känd som en duktig teoretiker. Hans praktiska skolning vid Vattenfalls byggnadsplatser kompletterade hans kompetens. Han var respekterad av sina arbetsgivare vilket avspeglas i hans karriär. Som arbetsledare och arbetskamrat var han omtyckt av alla.

Carl pensionerades 1993 men fortsatte som konsult åt Vattenfalls dotterbolag SwedPower. Han medverkade då bl. a. som stöd åt Sida vid utbyggnaden av vattenkraft i Nicaragua. Som pensionär fick han även mer tid för sina fritidintressen släktforskning och astronomi. Det som låg Carl närmast om hjärtat var emellertid att få tillbringa sin lediga tid vid huset i Bräcke. En av hans sista önskningar var att än en gång få komma dit.

Vi som sedan studietiden haft förmånen att få ha Carl som vän saknar honom mycket.

Bernhard Ahlinder

Sten Flodin

Curt Voxby

Mer läsning

Annons