Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Zetterströms märkliga agerande

Allianspolitikern Carina Zetterström (C) tänker på heltid ägna sig åt oppositionspolitik, det blev klart när hon vid förra veckan valde att ställa sig utanför allt viktigt utskottsarbete som kommunstyrelsen arbetar med.

Hon avstår från att fortsätta i det viktiga utvecklingsutskottet som hanterar näringslivs- och utvecklingsfrågor och sätter sig som ersättare i finansutskottet för att på heltid kunna ägna sig åt annat – oklart ännu vad. Att sedan kritisera oss i majoriteten för att ordföranden i socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden kombinerar ordförandeuppdrag med kommunalrådsuppdrag är som att kasta stenblock i glashus. Att dessutom påstå att detta är till en extrakostnad på över en miljon är felaktigt och förmodligen ett försök att undvika kritik när hon avstår från kommunstyrelsearbetet i utskotten trots att hon är heltidsarvoderad politiker och därför ska stå till kommunens förfogande.

Den tid på 70 procent, som Zetterström angriper, ingår i de arvodesbestämmelser som även hon var med och fastställde i juni. I majoriteten fortsätter vi att lägga den politiska tiden på det viktiga arbetet i finansutskott och utvecklingsutskott samt inom tydliga ansvarsområden. Att ställa den politiska tiden mot placering av två socialsekreterare hos polisen riskerar att förstärka ett politikerförakt och på sikt undergräva de demokratiska värdena.

Det finns inget motsatsförhållande, vi förtroendevalda är viktiga och en grundförutsättning för den kommunala verksamheten liksom de 5 600 anställda inom kommunen är. Hur socialförvaltningen organiserar och placerar sina 100 socialsekreterare är dock inget politiskt beslut, utan något som förvaltningschefen ansvarar för och beslutar om. Carina Zetterströms agerande är anmärkningsvärt men en tydlig konsekvens av ett jobbigt valresultat som man varken orkar eller vill ta ansvar för. När sedan fyra partier ska komma överens om hur oppositionsmakten ska fördelas då blir det varken hackat eller malet

Katarina Nyberg Finn (S), kommunalråd i Östersund

AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel