Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Zetterström (C): Vi lovar att ta omtag i arenafrågan

Om Allians för Östersund vinner valet så kommer det att bli en hel del förändringar i kommunen. Carina Zetterström (C) lovar bland annat omtag i arenafrågan och att fler bostäder byggs.

Annons

De tre styrande partierna i Östersund, de rödgröna, har i dag 35 röster i kommunfullmäktige. De fyra partierna i Allians för Östersund har 32 röster. Men oppositionen vädrar morgonluft och tror på vinst i årets kommunval.

– Jag tror att vi vinner men det kommer att bli jämnt. Det är bara tre mandat som skiljer i dag. Och jag tror att vi har en viss fördel jämfört med för fyra år sedan. Nu har vi haft en alliansregering som suttit en period och jag tror att många människor har uppskattat deras politik. Det kan vi lokalt ha viss hjälp av, säger oppositionsrådet Carina Zetterström.

Hon tror dessutom att de som styrt kommunen den senaste mandatperioden har gjort lite för många tabbar för att få förnyat förtroende av väljarna.

– Jag kan känna att majoriteten här har fått en hel del kritik för styrningen de senaste åren. Jag tänker bland annat på ombyggnaden av Stortorget där man inte lyssnade på medborgarna. Även Storsjöbadets utbyggnad och arenan inte minst, säger hon.

När det gäller det planerade arenabygget säger Carina Zetterström att hon vill ta tillbaka beslutet som handlar om arenans placering.

– Jag är beredd att öppna upp frågan om arenans lokalisering om vi vinner valet. Det innebär att vi ska lägga alla alternativ på bordet och titta på alla de här lägena en gång till.

Men den allra viktigaste frågan att ta tag i om alliansen vinner kommunvalet blir bostadsfrågan säger Carina Zetterström.

–Vi måste få till en långsiktig bostadspolitik i kommunen. Det blir viktigt att vi har en dialog med Östersundsbostäder och genomför de ändringar i ägardirektiven som blir nödvändiga. Det är också viktigt att vi sätter upp mål som exempelvis att vi ska bygga 100 lägenheter per år.

För att kunna finansiera olika satsningar tänker Carina Zetterström att Östersunds kommun måste spara på något annat. Ett exempel är att minska kostnader för administration inom barn- och utbildningsförvaltningen. Ett annat sätt att spara pengar blir att möjliggöra privat drift av kommunal verksamhet.

– Jag kan tänka mig att man lägger ut mellan 5 och 10 procent av hemtjänsten. Jag kan också tänka mig att lägga ut sophanteringen och gatuunderhållet i hela kommunen, säger hon och tillägger att även den kongressbyråverksamhet som turistbyrån bedriver skulle kunna upphandlas på en privat marknad.