Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina siktar på eget företag

Efter livet som kommunalråd siktar Carina Zetterstöm (C) på något eget inom tjänstesektorn och handeln.

Hon har varit kommunalråd i Östersunds kommun sedan 2012 när Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet inledde ett samarbete.

Att du ska sluta är det ett beslut som vuxit fram långsamt eller snabbt?

– Jag har funderat länge på det här och sedan i somras har jag kommit fram till att jag vill göra något annat med mitt liv.

Hösten 2005 efterträdde Carina Zetterström Per Söderberg som oppositionsråd. Innan dess var hon ledamot i socialnämnden samt politisk sekreterare åt centerns landstingsgrupp.

Vad har du för funderingar framöver?

– Det finns lite funderingar om att starta företag som jag ska fundera vidare på. Antingen något med tjänster eller handel, säger hon.

Hur har samarbetet med Socialdemokraterna varit?

– Det har varit jättebra med både S och MP. Vi har fått vara med och påverka med centerpolitik. Jag tycker vi nått bra resultat tillsammans.

Har Centern fått det inflytande ni räknade med när partiet gick in i samarbetet?

– När vi diskutrerade det här hade vi en ganska lång lista med villkor för att gå med. Jag kan säga att den listan har prickats av till fullo.

Finns det något område där du tycker Östersund måste stärka positionerna mera framöver?

– Vi behöver jobba mera med företagsklimatet och internt har vi börjat lite grann genom att slå ihop några avdelningar. En ny näringslivschef, Johan Rede, har rekryterats från näringslivet. Men det behöver göras mycket mer, konstaterar Carina Zetterström.

Hon ser det som angeläget att man tillsammans, i det nya tillväxtprogrammet, kommer fram till bättre förutsättningar för nya företag och att de befintliga ska kunna växa. Att locka hit företag från annat håll i landet finns också på Carinas agenda.

Målet att Östersund ska ha 65 000 invånare år 2020 är tufft, konstaterar hon.

– Jag tror att man ska ha mål som siktar högt och nu har vi en positiv befolkningsutveckling i Östersund. Det kan bli svårt att nå det här målet men kommunen måste ha den ambitionen, säger Carina Zetterström.

– En utmaning framöver är att ta tillvara på den kompetens som finns hos många asylsökande så att de vill stanna kvar här

Du var mest kryssad i personvalet till Östersunds kommun. Är det motsägelsefullt att sluta mot bakgrund av det här stödet?

– Jo, och jag känner mig stolt över varenda kryss. Men ställer man upp på listorna nu innebär det ett ja till att stå på listan 2014 och fyra år framåt. Den avvägningen har jag gjort.

– Efter att ha pratat med valberedningens ordförande har jag sagt att partiet ska hitta en ersättare så snart som möjligt, så den personen hinner bli lite varm i kläderna innan valet, säger Carina Zetterström.