Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Capitalism – a love story

/
  • Filmaren Michael Moore förklarar i sin nya och mycket underhållande film ”Capitalism – a love story” att New York-börsen är en brottsplats.Foto: SF

Grand

Genre: Dokumentär

Premiär: 30 oktober 2009

Med: Michael Moore med flera

Regi: Michael Moore

Speltid: 2 tim 07 min

Censur: Barntillåten

Annons

Betyg: 4 Provokatör, populist och skandalmakare. Michael Moores karriär har nästan alltid kretsat kring uppståndelsen runt honom och vad han vill säga med filmerna. Det är som om filmmakaren Michael Moore ständigt hamnar i bakgrunden.

Det är synd. För hans nya ”Capitalism: a love story” är en riktig godbit.

Moores budskap med filmen är i korthet: Någonstans under Reaganåren gick den amerikanska demokratin fel och det sociala kontraktet mellan de folkvalda och folket upphörde. Storbolagen tog över och härskade med oinskränkt makt över befolkningen ända till Obamas övertagande. Och varenda penny hamnade under tiden hos de de allra rikaste och fetaste katterna i nationen. Det är dags för ett systemskifte, hävdar Moore.

Det finns två sätt att se hans verk. Antingen som de dokumentärer som de utger sig för att vara. Och här finns självklart omfattande brister. Moore vinklar och vränger för att visa sin förenklade ”sanning” till varje pris. Objektivitet är liksom inte ledordet.

Eller så kan man se hans filmer som ren och skär underhållning. Och då är ”Capitalism” inte bara bra, den är riktigt ordentligt förbaskat bra, om än något för lång.

Moore erbjuder en berg- och dalbanefärd för känslorna. Ena stunden gapskrattar man åt en fejkad reklamfilm för Cleveland. Nästa stund kastas man in i detaljhandelsföretaget Wal-Marts försök att tjäna pengar på medarbetarnas för tidiga död genom så kallade ”dead peasants”-försäkringar.

Tragedi och komedi går hand i hand och Moore utnyttjar filmmediet mycket skickligt för att berätta sin historia. Alltifrån de accelererande snabba klippen i början där han gör liknelser mellan Romarriket och USA under Busheran, till den framgrävda arkivfilmen med presidenten Franklin D Roosevelts sociala program. Och hela tiden med den underhållande berättarrösten svävande över bilderna: ”Det här är film om ett system som både tar och ger. Mestadels tar”.

Det är riktigt stor underhållning.

Mer läsning

Annons