Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Canon slår zoomrekord med Powershot SX30 IS

Fujifilm fick inte hålla sitt rekord på 30 gångers optisk zoom mer än ett halvår.

Annons
Fujifilm fick inte hålla sitt rekord på 30 gångers optisk zoom mer än ett halvår. Nu kommer Canon Powershot SX30 IS med hela 35 gångers zoomomfång.

Canon Powershot SX30 IS efterträder SX 20 IS och är superzoom tänkt för dem som gillar långa teleobjektiv och avancerade videofunktioner i en kompakt kombination.

SX30 IS följer Canon tradition att superzoomen ska vara väl anpassad för filmning. Det innebär vridbar skärm, stereoljud och lämplig ergonomi som liknar en videokamera. Tyvärr saknas full-HD. I SX30 IS är det 720p (1280x720 pixlar) som gäller med 30 bildrutor per sekund.

Den unika zoomen bjuder inte bara på mycket tele utan även på kraftig vidvinkel. Zoomomfånget motsvarar 24-840 mm om vi jämför med småbildsformatet.

Objektivkonstruktionen består av flera speciella linselement, inklusive ett UD-element (Ultra-low Dispersion) och ett Hi-UD-element, som kompenserar för ljusaberrationer. Hi-UD-element används ofta i Canons professionella tv-kameraobjektiv och ger även en minskad totalvikt på objektivet.

För att klara den långa brännvidden har Canon vidareutvecklat sin bildstabilisering så att det blivit mer kraftfull än tidigare. IS-funktionen uppges kunna kompensera skakningar motsvarande 4,5 stegs kortare exponeringstid.

Canon Powershot SX30 IS har också USM- (Ultrasonic Motor) och VCM-motorer (Voice Coil Motor) för snabb och tyst zoomning och fokusering.

Sensorn har 14 megapixel och den vridbara skärmen är 2,7 tum stor med 230.000 bildpunkter.

Det rekommenderade priset för Powershot SX30 IS är satt till 5.000 kronor.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild