Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancerpatienter får vänta ett halvår på vård

En cancerdiagnos i Jämtland kan betyda långa väntetider, eftersom det i dagsläget inte finns några fast placerade specialister här. Patienter kan få vänta i upp till ett halvår.

Om du bor i Jämtland och får cancer kan du få vänta länge på behandling. En person som drabbas av prostatacancer kan gå i ett halvår mellan att beskedet kommer och behandlingen påbörjas. Vad gäller tjocktarmscancer är Jämtlands läns landsting tredje sämst i landet med 50 dagars väntetid.

Jämtland ligger ganska dåligt till jämfört med andra län vad gäller den sammantagna väntetiden för alla typer av cancer. I den totala rankingen kommer Jämtland på en elfteplats av alla 21 län, sett till hur lång tid det tar mellan att beskedet om cancer ges och att behandlingen inleds. Överlag ligger Värmland sämst till, medan Kronoberg har kortast väntetid i den totala rankingen.

– En anledning till att det drar ut på tiden kan vara att vi inte har all specialkompetens här, säger Nina Fållbäck Svensson som är hälso- och sjukvårdschef på Jämtlands läns landsting.

Det finns nämligen inga onkologer, specialistläkare inriktade på cancer, fast placerade i Jämtland. Onkologer från Umeå och Sundsvall lånas i stället in regelbundet.

I framtiden kommer detta att förändras.

– Vi utbildar onkologer här som senare kommer att finnas i Jämtland, säger Elisabeth Karlsson som är verksamhetschef på cancercentrum i Umeå.

– Men varför väntetiden är lång kan man bara spekulera i, till exempel kan det bero på bristande resurser eller att det finns brister i remissflödet.

Martin Erlandsson är onkolog och jobbar i Umeå. Han förklarar att olika typer av cancer behandlas på olika sätt. Att till exempel hudcancer har en kort väntetid överlag beror antagligen på att hudcancer är mer akut än prostatacancer som man kan få vänta i ett halvår med.

– Därför ska man ta sådan här statistik med en nypa salt, säger Martin.

De fall där Jämtland är en "bra" plats att få sin diagnos på är blås- och hudcancer. I dessa fall är länet bäst i Sverige med kortast väntetid.

Källa: Socialstyrelsen