Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campingplatserna rustar för rekord

/
  • Närmare två av tio campare kommer från utlandet. I år väntas andelen öka på grund av den billiga kronan.Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Med fint väder blir det rusning till campingen. Det tror personalen på de svenska campingplatserna, och rustar för invasion från Tyskland, Holland, Danmark och Norge.
– Den svenska kronan lockar många, säger Lars Isacson, vd för SCR.

Annons

Dålig ekonomi och bra väder. Det är ett bra recept för en lyckad campingsäsong för landets omkring 1 050 campingplatser. I sommar bidrar inte bara det allmänt kärva ekonomiska läget till campingplatserna optimism, utan även det faktum att kronan har fallit i värde. Fler svenskar väljer att resa i Sverige för att få ut det mesta möjliga av kronan, något som även lockar utländska campare.

– Vi har ju redan en ganska stor andel besökare från främst Norge och Tyskland. Norrmännen påverkas nog inte så mycket av kronan, däremot tror vi att fler tyskar kommer och även att antalet danskar kommer att öka markant. Man får betydligt mer öl för en dansk krona i Sverige än Danmark, säger Lars Isacson, vd för Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, SCR. Enligt de rapporter som vi fått från våra medlemmar verkar det också som om det är fler förhandsbokningar än vanligt.

Många campare är trogna sin campingplats och återvänder år efter till samma uppställningsplats med husvagnen. Men mycket har förändrats de senaste 20 åren.

Andelen stugor har ökat och många campingplatser har investerat för att erbjuda både exklusiva och äventyrliga övernattningar. Campingplatsen Kraja vid Hornavan nära Arjeplog har exempelvis byggt flottar som fungerar som campingtomter. Man ställer helt enkelt sin husvagn på flotten, som sedan bogseras ut på sjön så man får sin egen ö. Många campingplatser satsar på stora äventyrsbad och långa vattenrutschbanor.

– Vi ser att antalet 70-talister som campar ökar, det är så klart något vi satsat på också. De minns hur kul det var att campa när de var små, och när de nu får egna barn vill de låta dem uppleva samma sak, säger Isacson.

Som tur är finns det fler trender än den mot mer lyxiga campingplatser. Det finns campingplatser som är i princip oförändrade sedan 70-talet och andra som gjort en sak av inte ens erbjuda elanslutning, än mindre trådlöst internet.

Och hur blir nu sommaren?

– Vi är väldigt positiva. Blir det bara lite fint väder kan det bli en riktigt bra och kul sommar.

Det är svårt att argumentera emot det påståendet.

Mer läsning

Annons