Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calle Hernmarck höll hov i Brunflo

Återigen har föreningen Nostalgica genomfört ett kulturarrangemang i Sjöboden i Brunflo. Det är eldsjälen och klubbvärden Johnny Wiktorsson, som trots OS-tider, ändå lyckades samla kulturvännerna till en spännande eftermiddag med både kåseri och musik.

Calle var huvudpersonen och hans rubrik för kåserandet var Musiken i mitt liv, en enmansföreställning som borde ha uppdelats i flera avsnitt eftersom hans liv med musiken betytt så mycket och under så många decennier. Redan under 1950-talets mitt förvärvades första stenkakan till ett pris av fem kronor i Gama stans skivbutik och valet var självskrivet – Louis Armstrong. Föräldrarna, speciellt hans mor, såg grabbens talangfulla beteende och lät honom börja spela hos en pianotant men detta avbröts efter en tid då noterna togs fram. Nej, han tyckte att gehörsspel fick räcka.

Calle växte upp i ett borgerligt hem men i ett hem utan egentliga musiktraditioner. Dock berättade han att det nog var hans eget intresse för musikens trolska kraft som formade hans fortsatta sökande. Att musiken måste vara kommen från föräldrars gener avvisar han bestämt. Är man intresserad för något, och brinner för sin hobby då blir det också resultat. På den vägen blev det för Calle. En livslång musiksaga har fullbordats.

Under 1970-talets proggvåg öppnades nya vägar som han kände sig hemma i. Folkliga musiken står sig i alla tider. Att den svenska folkmusiken står sig även i orostider, är han tveklöst förvissad om. Trots att radiokanalerna och televisionen ger allt mindre programtid för denna genre tror han på dess framtida existens,

Calle var under en treårsperiod ordförande i J/H Spelmansförbund och har goda kontakter i branschen. Sten Andersson bodde också i Stockholm tidigare och de två blev för all framtid goda vänner och spelkamrater. Nu bor Sten i Oviken och han fanns också med i Sjöboden och tillsammans möttes de åter i några melodier som sammansvetsat klangerna inom den folkliga tonen. Dessutom fanns en annan spelkamrat med i lokalen, Pelle Olsson, munspelare som gav prov på några folkliga blueslåtar.

Calle har varit riksspelman sedan 2002. Temat var Fäbodmusik det året. Platsen för den årliga spelmansstämman var Vemdalen. Calle passade på att spela upp för det så kallade Zornmärket och instrumentet var bockhorn .

Calle är i dag pensionär efter många år som förskollärare. Ofta tog han med sin gitarr till arbetsplatsen och spelade och sjöng tillsammans med barngrupperna. Han visade också prov på sin sångkonst och lät ben- och bockhornstoner ljuda i Sjöboden. Allt inlindat i ett humorfyllt kåserande. Lugnt och sakligt framfört. Calles musikresa genom livet berörde.

Åke Bengtzon