Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C vill ha ekonomisk frizon över gränsen

En handels-frizon mellan Jämtland och Tröndelag, det var ett utav förslagen som Centerpartiet presenterade på Stortorget under lördagen.
Tillsammans med sitt norska systerparti vill Centern se ett närmare samarbete på flera punkter.
– Det finns möjligheter här som inte används, Marit Arnstad, Senterpartiet.

"Nordens gröna bälte" kallar Centerpartiet regionen Jämtland-Tröndelag och lanserar nu inför valet nya förslag för att stärka samarbetet.

– Vi vill ha en frizon för handel, gods och arbete, säger Per Åsling (C) under en pressträff på Stortorget.

Med sig har Centerpartiet två representater från norska systerpartiet Senterpartiet som också var mycket måna om hur fördelaktigt ett utökat samarbete skulle vara för den norska sidan.

– En frizon är inte omöjlig. Det är för mycket byråkrati och krångel nu, något som slår hårt mot småföretagare. Men i Norge har vi större möjligheter att få göra regionala undantag och liknande förslag är redan på gång längre norröver i Norge, säger Marit Arnstad från Senterpartiet Nord-Tröndelag.

Förslaget för det utökade samarbete innehåller flera punkter. En av de viktigaste var fungerande och effektiva tågförbindelser mellan Östersund och Trondheim.

– Vi vill verkligen att tågen ska fungera på den här sträckan, det är en viktig länk för oss både vad det gäller gods- och persontrafik, säger Marit Arnstad.

En sådan koppling skulle betyda mycket på båda sidor, speciellt kopplingen till Meråkerbanan, det menar både Centerparitet i Jämtland och Tröndelag.

– Vi måste gå ifrån tankesättet på nord och syd och börja tänka mer från öst till väst, säger Håkan Larsson (C) som också var med på Stortorget.