Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Vi måste gå med i Nato

Centerpartiet gör skillnad på riktigt i försvarspolitiken. Vi har vid tre tillfällen suttit med vid förhandlingsbordet och sett till att svenska försvaret fått mer pengar. Det visar att vi tar ansvar för Sveriges säkerhet i en orolig tid. Men trots att vi nu har förhandlat fram 8,1 miljarder kronor till försvaret behövs det ännu mer de kommande åren.

Det försämrade omvärldsläget kräver en ökad försvarsförmåga. För att kunna försvara våra gränser, invånare och vår öppna demokrati måste fler steg tas. Det betyder att både det militära och civila försvaret måste få ännu mer pengar. På sikt, det vill säga efter år 2020, vill därför Centerpartiet att försvarsbudgeten motsvarar minst genomsnittet av de nordiska ländernas försvarsbudgetar. Det innebär, i nuläget, att försvarsbudgeten stärks med 11 miljarder kronor per år. Men mer pengar är inte nog, dessutom krävs det ett svenskt Natomedlemskap för att höja försvarsförmågan ännu mer och göra vårt närområde säkrare.

För Centerpartiet har det varit viktigt med ett hela-landet-perspektiv när försvaret nu utvecklas och tillförs mer resurser. Hela landet ska försvaras även om geografiska prioriteringar kan behöva göras utifrån rådande hotbild.

Centerpartiet har särskilt velat se satsningar för att säkerställa arméns krigsförband och deras förmåga. Det är viktigt att de två armébrigaderna ska kunna agera samtidigt med godtagbar förmåga och att krigsdugligheten hos förbanden med lägst förmåga nu prioriteras. Utöver det har det varit viktigt för oss att antalet utbildningsplatser på officers- och reservofficersutbildningen ökar. Officersförsörjningen har varit en akilleshäl i hela Försvarsmaktens personalförsörjning och påverkar också möjligheten att utbilda soldater. Med förbättrad officersförsörjning kommer vi också kunna utbilda fler soldater.

Men vi behöver också se till att vi kan försvara svenskt territorium till sjöss och i luften genom att ha hög förmåga inom ubåtsjakt och våra flygstridskrafter samt genom att utveckla Sveriges luftvärnsförmåga. Sverige måste kunna försvaras mot cyberhot och desinformation och dessa funktioner behöver stärkas så väl som underrättelseförmågan.

Med de nya miljarderna kommer försvaret också att kunna öva mer. Lika viktigt som det är att göra breda satsningar, lika viktigt är det att förbanden kan öva ordentligt.

Ett viktigt perspektiv för oss när försvarsförmågan nu utvecklas är att inte bygga in onödiga sårbarheter i infrastruktur och samhällsviktig verksamhet. Kommuner, landsting och andra organisationer behöver därför beakta totalförsvarsperspektivet när verksamheten utvecklas. Om fler aktörer tänker totalförsvar i vardagen, mer pengar tillförs och Sverige går med i Nato, då finns riktigt goda förutsättningar för att kunna försvara Sverige.

Daniel Bäckström (C)

Försvarspolitisk talesperson

Tom Silverklo (C)

Riksdagskandidat Jämtland

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel