Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-utspel: "De krävs en ny ekonomisk kultur"

Landstingets problem är att de helt saknar en ekonomisk kultur. Då nås inte heller de ekonomiska målen.

Det är Ulf Edström (C) övertygad om sedan han nyligen blivit invald som ersättare i landstingsstyrelsen.

I ett initiativärende till landstingsfullmäktige slår han fast att den ekonomiska lydnaden och styrningen inom landstinget är undermålig.

"Vi står inför många utmaningar i landstinget. Det gäller att skapa en bättre effektivitet för att få ordning på ekonomin. Men vad gör man när vi möts av ledare som redovisar underskott i såväl utfall som prognos. Jag blir förundrad över hur det utvecklas till en rättighet att redovisa underskott i verksamheterna", skriver Ulf Edström.

När han frågar om vilka åtgärder som kommer att vidtas får han till svar "vi har ju ännu inte genomfört föregående års åtgärder".

– Hur ska vi då få ordning på landstingets ekonomi? undrar han. Lägg sedan till att ledande politiker, (S), (MP) och (V) tycker att vi ska ha en bra sjukvård och det måste få kosta. Visst ska vi ha en bra sjukvård, men vi måste också hålla oss inom de ekonomiska ramarna.

"Landstinget måste skapa en ekonomisk kultur som genomsyrar hela organisationen från politiker och ledare till medarbetare ute i verksamheten. Det måste vara en plikt att hålla upprättade ekonomiska planer. Lyckas vi inte med detta kommer landstinget att gå under", skriver han vidare.

Samtidigt pekar han på att det den nya landstingsdirektören måste ta tag i är att öka förståelsen för de ekonomiska sambanden.

– En ny ekonomisk kultur behöver skapas, säger Ulf Edström och säger sig vara övertygad om att Socialdemokraterna med sina stödpartier saknar politisk kraft att få ordning på landstingets ekonomi.