Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(C) tog vatten över huvudet

Centerpartiet har onekligen gjort en klassresa från badtunnan i Högfors sommaren 2006 då Maud Olofsson utnämnde sig till alliansens Moder. Centerpartiet var Bondeförbundet som bildades för att försvara Landsbygdens intressen mot den hotande urbaniseringen. Partiet värnade om människan, individen och dess överlevnad. Själva klassresan tog en hisklig fart med Maud vid rodret och hon fick en ministerpost och var för kärnkraft, motorvägar och emot vindkraftskooperativ. Det gick med en sådan fart att väljarna inte hann med i svängarna. Enbart 6,5 procent röstade på Centern i valet 2010.

Med något slags centerpartistisk logik fortsatte partiet mot det urbana samhällets absoluta centrum – Stureplan. Då kommer Annie Lööf in i bilden, stureplanscentern tar över och landsbygden är långt bort i fjärran.

Stureplanscentern är en organiserad grupp som backade upp Annie Lööfs kandidatur som partiledare. Avdelningen håller sina möten på krogarna runt Stureplan och det var väl där den vansinniga idén om sänkt krogmoms föddes. En idé som kostar skattebetalarna 1,5 miljoner för ett enda jobb. Totalt 5,4 miljarder för 4 000 tusen nya jobb.

Sänkningen gav inte de nya jobb som regeringen trodde. Istället ledde det till mer övertid för de redan anställda, enligt intervjuade krogägare.

Pengarna hade i stället kunnat ge 10 630 heltidsjobb inom vården.

Stureplanarna fick sin vilja igenom. De trodde att det skulle ge röster i storstadsregionen men det blev en flopp och resultatet blev tre mandat i Stadshuset.

Centerpartiet har gjort en lång resa. Frågan är om medlemmarna på landsbygden hänger med i alla konstiga utspel från Annie Lööf och hennes uppbackare runt Stureplan, framtiden ser inte ljus ut för partiet, men det är självförvållat!

Bengt Forsberg, fd. (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel