Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C överens om återbäring på vattenkraften

Centerpartiet vill ha en vattenkraftsåterbäring till regionerna samtidigt som skatteutjämningssystemet måste ses över.

– Frågan om vattenkraftsåterbäring har Centern drivit länge i riksdagen, nu tar vi ett samlat och nytt grepp från Centerstämman, säger Per Åsling och känner sig ganska så nöjd.

– Vi utgår från principen som tillämpades när fastighetsskatten på bostäder gjordes kommunal. För elkraftsproducerande fastigheter och industrifastigheter görs skattebasen regional.

Stämman beslutade att Centerpartiet ska verka "för att skatteintäkterna från industriella och elproducerande fastigheter regionaliseras för en hållbar utveckling i hela landet".

Men det fanns en oro kring att detta skulle vara början till slutet för det kommunala skatteutjämningssystemet.

Enligt partistyrelsen handlar det om 5,5 miljarder kronor i skatteintäkter som skulle komma regionerna till del.

Vad innebär detta för skatteutjämningsbidraget då?

– Det innebär att dessa pengar ska fördelas på något sätt och det gör att skatteutjämningen måste ses över. Det viktiga är att vi tillför pengar i systemet till regionerna, då får Jämtland som region en helt annan situation. Detta ger oss ekonomiska muskler att skapa kraftiga regioner, slår Per Åsling fast.