Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C och V pratade Rut hos städfirma i Sveg

Det hettar till runt företagaren Carinas Subäcks köksbord på Myrgränd i Sveg när Marianne Larm-Svensson (C) och Jessika Svensson (V) diskuterar Rut-avdraget. Carina driver en städfirma.

– Det är modigt av dig att komma hit, säger Marianne till Jessika.

Marianne Larm-Svensson är arg över att vissa partier baktalar och sprider myter om Rut-avdraget.

– I Centerpartiet tolererar vi inte att man får stå oemotsagd när man kallar entreprenörer och anställda inom hushållssektorn för tjänstefolk. Det är dumheter. Varför är det okej att byta fönster men inte att putsa dem, varför är det okej att lägga golv men inte att skura dem, undrar hon.

Jessika Svensson menar att skattepengarna ska användas på annat sätt till vår gemensamma välfärd och till dem som har det sämst ställt.

– De rika kan betala för sådana här tjänster utan Rut-avdrag, menar hon. Det är också bättre att män tar ansvar hemma och börjar städa än att andra kvinnor gör det.

Jessika Svensson vill ha mer resurser så att hemtjänsten hinner göra mer hemma hos de äldre. Marianne Larm-Svensson påpekar att kommunen inte har någon sedelpress utan att våra gemensamma pengar som kan gå till välfärd kommer av att människor jobbar och att det finns företag.

– Många äldre väljer hellre oss än hemtjänsten, inflikar Carina Subäck. Vi ger trygghet. Anlitar de oss är det samma personer som kommer varje gång och det handlar dessutom om mycket annat än att bara städa; den sociala biten är viktig.

För Marianne Larm-Svensson är det viktigt att den som behöver tjänsten ska få välja vem som ska utföra arbetet.

– Monopol är av ondo; mixen är viktig, säger hon.

– Vi vill vrida stödet så att det kommer dem som har det sämst tillgodo och jobb i offentlig sektor genererar också skatteintäkter, påpekar Jessika Svensson och tillägger att det är trevligt att träffa ett företag som verkar seriöst.

De två senaste åren har Carina Subäcks uppdrag med Rut-avdrag ökat kraftigt och utgör ungefär 70 procent av verksamheten.

– Om Rut-avdraget försvinner lägger jag ner, då är det ingen idé att driva en städfirma, konstaterar Carina.

Hon driver sedan sex år ett företag som erbjuder både städ- och snickeritjänster. Hon startade friman när hon var arbetslös. I början gick det knackigt. Idag har hon fullt upp och är i färd med att anställa fler.

– Jag tror att jag kommer att få ännu mer jobb framöver, framför allt av de som har hemtjänst och av barnfamiljer. Det är de uppdrag som ökar mest – även om jag inte enbart förlitar mig på Rut.