Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Kraftpengarna åter till länet

När vattenkraften byggdes ut i mitten av förra århundradet skapades många jobb lokalt. Idag är den svenska vattenkraften i stort sett utbyggd, den är fjärrstyrd och sysselsätter få personer i vattenkraftskommunerna. Lönsamheten är samtidigt god, men intäkterna hamnar nästan helt hos kraftbolagen och i statskassan.

Staten tar i år in ungefär 5,4 miljarder kronor enbart i fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningarna. Av denna summa kommer över en miljard från Jämtlands län. Enbart Ragunda kommun bidrar med över en halv miljard från sina nio kraftverk i Indalsälven. Kommunen får samtidigt nöja sig med ungefär 900 000 kronor i så kallade bygdemedel.

I våra grannländer Norge och Finland är det en självklarhet att en del av de värden som genereras av vattenkraften ska få medverka till lokal och regional utveckling. Vattenkraftskommunerna i Norge kan exempelvis använda ungefär sex miljarder norska kronor för lokal utveckling.

Skogslänen levererar omkring 90 procent av landets vattenkraft till fromma för hela samhället, men det mesta av värdena hamnar på andra håll än där produktionen sker. Det vill vi i Centerpartiet ändra på. Vår stämma i Karlstad förra året tog i partiets ekonomiskpolitiska program ställning för att regionalisera fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar (liksom vindkraftsanläggningar), medel som sedan ska fördelas inom respektive region. Överhuvudtaget krävs kraftfulla förändringar i skattesystemet för att ge alla delar av landet förutsättningar för hållbar tillväxt. Det ska vara lättare att skapa jobb genom att starta och utveckla små företag i Jämtlands län.

För Ragunda som kommun och hela Jämtlands län är det av största betydelse om en del av de naturresursvärden som man levererar får stanna lokalt och medverka till utveckling runt om i bygderna. Det är absurt att landets största vattenkraftskommuner, Jokkmokk, Sollefteå och Ragunda, samtidigt hör till landets fattigaste kommuner med de högsta skatterna. Resurser från vattenkraften skulle ge kommunerna möjlighet att erbjuda näringsliv och medborgare bättre service – och därmed ge förutsättningar för inflyttning, jobb och tillväxt.

Centerpartiet går till val på en regionalisering av fastighetsskatten på vattenkraft. Kravet ingår i vårt valmanifest Sverige behöver mer av närodlad politik!

På måndag kväll, den 25 augusti, berättar vi vid ett öppet möte i Hammarstrand om hur vattenkraftsmedel kan medverka till att utveckla Ragunda och region Jämtland Härjedalen. Det handlar om rättvisa och om att ge hela Sverige möjlighet att leva och utvecklas utifrån de lokala förutsättningarna.

Per Åsling (C), riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesman

Håkan Larsson (C), riksdagskandidat och aktiv inom FSV (Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner)

Annika Forsström Nordvall (C), kommunalrådskandidat, Ragunda

Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel