Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-förslag: "Lägg ut servicefunktioner till kommunerna"

Centerpartiet i landstinget vill att landstingsfullmäktige ska riva upp beslutet om politisk organisation inför framtidens regionfullmäktige som fattades i oktober förra året.

– Jag tycker det är lämpligt att omlokalisera funktioner till hela länet, säger Per Åsling, Centerns distriktsordförande och riksdagsledamot.

Annons

I en paus under tisdagens landstingsfullmäktige presenterade Centerpartiet sitt förslag till ny politisk organisation i ett framtida regionfullmäktige.

De vill bland annat ha en hälso- och sjukvårdsnämnd liksom en regional utvecklingsnämnd under fullmäktige.

– Vi var emot att vi skulle fatta beslutet om en ny politisk organisation redan i oktober, men enligt majoriteten är det den organisation som gäller, säger Marianne Larm Svensson.

– Synergieffekter mellan hälso- och sjukvård och det som traditionellt kallas regional utveckling blir en framgångsfaktor och måste vara en koncernlednings prioriterade ansvar, fortsätter hon.

Och Thomas Andersson som är gruppledare för Centerpartiet i landstinget menar att regionens nya politiska organisation behöver vara effektiv, klara av att leda en trygg och utvecklad sjukvård och samtidigt driva tillväxt och utveckling i hela regionen.

– Därför kommer Centerpartiet att föreslå att landstingsfullmäktige beslutar att anta vårt förslag till ny politisk organisation av den kommande regionen för att vi effektivt ska kunna börja arbetet i den nya regionen 1 januari 2015, säger han.

Per Åsling menar att det måste till ett totalgrepp med decentralisering av vissa servicefunktioner till kommunerna.

– Det gagnar hela länet. Med ny teknik behöver inte avstånden vara något problem, säger han.

– Det är vad vi kallar "närodlad politik", avslutar Thomas Andersson.