Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-förslag: "Lägg ut servicefunktioner till kommunerna"

Centerpartiet i landstinget vill att landstingsfullmäktige ska riva upp beslutet om politisk organisation inför framtidens regionfullmäktige som fattades i oktober förra året.

– Jag tycker det är lämpligt att omlokalisera funktioner till hela länet, säger Per Åsling, Centerns distriktsordförande och riksdagsledamot.

Annons

I en paus under tisdagens landstingsfullmäktige presenterade Centerpartiet sitt förslag till ny politisk organisation i ett framtida regionfullmäktige.

De vill bland annat ha en hälso- och sjukvårdsnämnd liksom en regional utvecklingsnämnd under fullmäktige.

– Vi var emot att vi skulle fatta beslutet om en ny politisk organisation redan i oktober, men enligt majoriteten är det den organisation som gäller, säger Marianne Larm Svensson.

– Synergieffekter mellan hälso- och sjukvård och det som traditionellt kallas regional utveckling blir en framgångsfaktor och måste vara en koncernlednings prioriterade ansvar, fortsätter hon.

Och Thomas Andersson som är gruppledare för Centerpartiet i landstinget menar att regionens nya politiska organisation behöver vara effektiv, klara av att leda en trygg och utvecklad sjukvård och samtidigt driva tillväxt och utveckling i hela regionen.

– Därför kommer Centerpartiet att föreslå att landstingsfullmäktige beslutar att anta vårt förslag till ny politisk organisation av den kommande regionen för att vi effektivt ska kunna börja arbetet i den nya regionen 1 januari 2015, säger han.

Per Åsling menar att det måste till ett totalgrepp med decentralisering av vissa servicefunktioner till kommunerna.

– Det gagnar hela länet. Med ny teknik behöver inte avstånden vara något problem, säger han.

– Det är vad vi kallar "närodlad politik", avslutar Thomas Andersson.