Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-företrädare; ”Socialdemokraternas rapport är skrattretande”

– Socialdemokraternas rapport är skrattretande, jag är uppvuxen i länet och vet att det varit problem med primärvården under decennier.

– Jag vet också att en av de viktigaste orsakerna till detta är det Socialdemokratiska regeringsinnehavet.

Anders W Jonsson är Centerpartist och politisk sakkunnig på regeringskansliet. I går besökte han Östersund och partikamraterna och ville gärna kommentera Socialdemokraternas rapport.

– Nu kommer de med en glesbygdsrapport där de har förslag som egentligen bara försämrar läget. Inte minst med tanke på vad som har hänt här i länet.

Han pratar förstås om det fria vårdvalet som alla är skyldiga att införa och tar som exempel att de nu i Hoting får en privat läkarmottagning som etablerar sig.

– Det är inte enda stället i Sverige. På glesbygd och landsbygd öppnar privata läkare mottagning och då skriver de i rapporten att just detta ska de sätta stopp för, säger han något upprörd faktiskt.

– Det ska alltså vara landstingspolitiker som bestämmer var doktorn ska jobba. Det är direkt kontraproduktivt.

• I rapporten skriver de ganska mycket om specialistkompetens i glesbygdsmedicin, kommer det att locka läkare till glesbygd?

– Det är en liten, liten detalj i sammanhanget. Vi har läkarbrist i Sverige. Sedan 2006 har Alliansregeringen ökat examinationsfrekvenserna med 26 procent. Socialdemokraterna höll tillbaka läkarutbildningarna i åratal, tacka för att vi har brist på läkare i Sverige.

Han tror inte att problemet löses genom en specialistutbildning i glesbygdsmedicin.

• Ser du något som är bra i rapporten?

– Ja, Socialdemokraterna har klippt ut från regeringens IT-politik, allt som handlar om IT i vården, en patient - en journal, e-hälsa och så vidare är hämtat därifrån.

– Det som är provocerande är att det är stor skillnad på kvaliteten i vården, vi har världens bästa sjukvård men inte överallt. Lösningen på detta är enligt S en nationell kvalitetscertifiering, de ska alltså sitta i Stockholm och kontroller kvalitén på exempelvis hälsocentralen i Sveg. Landstinget måste ta sitt eget ansvar. Detta är bara trams.