Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(C) är landsbygdens parti

Centerpartiet grundades för över 100 år sedan för att samla landsbygdens folk och partiets kamp för decentralisering och lika villkor i stad och land har sett likadan ut sedan dess. Därför känns det främmande när Miljöpartiet påstår att Centerpartiet för en politik som vidgar klyftorna mellan stad och land (LT 20/1). Det är ett påstående som är gripet ur luften och artikeln är full av felaktigheter. Vi skulle kort vilja bemöta ett par av dem här:

• Regeringen kapar inte i Landsbygdsprogrammet. Alliansregeringen lägger till ytterligare 5 miljarder genom att höja medfinansieringen från 47 till 55 procent.

• Regeringen skär inte ner på järnvägsunderhållet. Underhållet har tvärtemot fördubblats sedan Socialdemokraterna styrde (med stöd från Miljöpartiet).

• Regeringen drar inte ner på de regionala högskolorna. Sedan några år tillbaka har vi fler platser i högskolan än någonsin.

• Regeringen har inte höjt skatten för småföretagen. Sedan Alliansregeringen tillträdde har bland annat arbetsgivaravgifterna sänkts med närmare 20 miljarder netto.

I torsdagskvällens landsbygdsdebatt mellan Centerpartiet och Miljöpartiet på Torsta i Ås kommer vi att syna Miljöpartiets nyväckta landsbygdsvurm. Samtidigt kommer Centerpartiet att presentera sin agenda för landsbygden. Vi har slitit hårt för att landsbygdens villkor ska prioriteras i Alliansregeringen, men vi har också stora globala utmaningar att möta. Finanskrisen har slagit ojämnt över landet, den globala konkurrensen har hårdnat och urbaniseringstrenden växer sig starkare i hela världen. För att möta detta måste vi rusta landsbygden med förutsättningar för att skapa och behålla jobb. Det gör man inte med tredubblade arbetsgivaravgifter för unga, höjda bensinskatter och förbud av byggande vid vatten som Miljöpartiet föreslår.

Annie Lööf (C), partiledare

Maria Söderberg (C), kommunalråd Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel