Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(C) är ett parti att lita på

Anna-Caren Sätherberg undrar i LT 16 oktober om jag är stolt över vad Centern åstadkommit för landsbygden och Norrlands inland i regeringen de senaste åren? Svaret på frågan är Ja – jag är stolt över vad Centerpartiet har uträttat för Norrlands inland, inte bara de senaste åren, utan genom tiderna.

I regering eller opposition har landsbygden alltid kunnat lita på oss. Ibland (ofta) bara på oss. Och med ett röstetal på 6,6 procent i senaste riksdagsvalet så vågar jag påstå att vi fått god utväxling för de procenten – men vi vill naturligtvis mer – mycket mer.

Talar man historia och politiskt ointresse för landsbygden så är sanningen ju att påfallande ofta så har socialdemokrater och moderater funnit varandra i detta ointresse med kända resultat. Det nymornade socialdemokratiska nationella intresset för landsbygden under Stefan Löfvén har han ju själv förklarat mycket tydligt. Det handlar inte om omsorg om landsbygden, utan omsorg om hans egna möjligheter att bli statsminister genom att kunna putta ut Centerpartiet ur riksdagen.

Men visst är jag bekymrad, och jag vet att Anna-Caren Sätherberg och jag ser samma saker på vår hemmaplan. Urbaniseringen är en samhällskraft som i ett globalt perspektiv tycks vara i det närmaste en naturlag och samhällets och politikens uppgift är att vara en balanserande kraft mot denna rörelse.

Det handlar om att lägga en grund i att alla ska ha rätten till en fungerande samhällsservice även om man bosätter sig utanför storstadsområdena.

Det handlar om skapa konkreta politiska förslag för att frigöra entreprenörerna och företagarna och de goda idéerna på landsbygd och glesbygd. Det handlar om att skapa fysiska och digitala transportnät hela vägen på landsbygden. Det handlar om att politiskt synliggöra kopplingen mellan de gröna näringarna på landsbygden och de smarta och hälsosamma valen i tätorterna. Det handlar om att ingjuta kraft, mod och energi i landsbygdsborna.

Och till syvende och sist – det handlar om makt och resurser. Ökat och decentraliserat självbestämmande och regionala skattebaser är en hörnsten för att vända de negativa trenderna och skapa inflyttning istället för utflyttning.

På alla dessa områden kan både du och länsborna lita på Centerpartiet. Vi har nyss lämnat en partistämma med samtliga politiska förslag ovan konkretiserade och med ett enigt parti bakom. Vi går nationellt till val på detta som en hörnsten i vår politiska plattform. I länet tar Centerpartiet ett steg till och går till val på en framtidsvision om ett hållbart län 2020. Så vi vet vad vi vill.

Vad Anna-Caren Sätherberg går till val på vet vi inte. Förra gången hennes parti gick till val 2010, när S, MP och V skrev ihop sig i ett valmanifest, fanns inget av orden landsbygd och glesbygd överhuvudtaget med i texten. Jag hoppas verkligen att oppositionens regeringsalternativ blir bättre i det avseendet den här gången. Det är bra för Norrlands inland att fler partier intresserar sig för frågan och funderar över lösningar. Vi antar gärna utmaningen.

Men innan vi kommer så långt som till valkamp så har jag ett konkret politiskt förslag till samarbete på det regionala planet. Låt oss tillsammans verka för att s-ledda landstingsmajoriteten i landstinget får backa från sitt entreprenörsfientliga hälsovalsförslag. Målmedvetet tycks man rikta sina förslag mot en enskild privat företagare i en av våra verkliga glesbygder bara för att han lyckats där landstinget misslyckats.

Vi behöver fler – inte färre – eldsjälar och entreprenörer som Nya Närvården i framtiden, det tror jag att också många socialdemokrater tycker. Så låt oss börja där. Låt oss samarbeta med något konkret på hemmaplan Anna-Caren Sätherberg.

Per Åsling (C) Distriktsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel