Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt ut regeringen i valet

Annons

Almedalsveckan tillförde litet nytt. Nu väntar partiledartal och valkampanj. Opinionssiffror tyder på att folkets dom redan fallit: Byt regering! Endast ett mirakel i valspurten kan ändra på detta.

Sittande regering får underbetyg för sitt sätt att under åtta år sköta arbetslösheten, skolan, vården och omsorgen. Listan kan förlängas med bl a de skrämmande följderna av privatiseringar av välfärdstjänster, lågt bostadsbyggande, alltför få hyresrätter som är överkomliga för människor med låga löner, stora brister i järnvägen, en obefintlig regionalpolitik, ökade klyftor i samhället och orättvisa skatter för pensionärerna.

Vilken människosyn speglar regeringens politik? Stora jobbskatteavdrag för dem som redan har sitt på det torra, samtidigt som sämre ställda inte fått hjälp till jobb och i många fall upplevt en ytterligare försämrad situation.

Centerpartiet har tappat som regeringspolitikens arkitekt under Maud Olofsson, och inte tycks förtroendet ha ökat med Anne Lööf. Det riskerar att ramla ur riksdagen. Samma öde kan drabba kristdemokraterna. Efter åtta år med ansvar för skolan gör Jan Björklund fräckt gällande att dagens problem helt beror på socialdemokraterna. Statsministerns parti bär huvudansvaret och har backat i opinionen.

En ny socialdemokratiskt ledd regering förefaller sannolik. Kan partiet göra en bättre valspurt än under flera föregående val? Det handlar om politiken. Hur partiet kan hantera välfärdsdiskussionen, och de nya prioriterade frågor som seglat upp från och med Europavalet, nämligen jämställdheten och miljön. Det handlar också om organisationen som ska möta det sjunkande borgerliga skeppet som kommer att stödjas med intensiva räddningsinsatser, inte minst av den dominerande borgerliga pressen. Har partiet t ex förmåga att mobilisera på arbetsplatserna i samarbete med facket?

Vi vet ännu inte vilka partier som tar sig in i riksdagen och med vilka röstsiffror. Det går inte nu att säga hur nästa regering exakt kommer att se ut.

Det går dock att varna väljarna för att rösta på partier som kan försvaga regeringsmakten. Dit hör SD med sina besvikna män, främlingsfientliga, tidigare nazibestuckna och fåtaliga kvinnor. Det är viktigt att pressa tillbaka SD så att inte partiet ges en vågmästarroll i riksdagen. Med alltför många partier där kan också beslutsförmågan kraftigt avta.

Spåren från de svaga regeringarna på 1920-talet med bristande parlamentariskt underlag innan Per Albin Hanssons folkhemsregering tillträdde 1932, som Tage Erlander höll som avskräckande exempel, och den förlamande jämviktsriksdagen 1973-1976, borde leda många till allvarlig eftertanke.

Vårt land är värd en annan politisk färdinriktning. Det behöver en ny regering som får arbetsmandat att kraftfullt tar itu med många viktiga utmaningar som den borgerliga eftersatt och lämnat efter sig.

En socialdemokratiskt ledd regering har att ett jättelikt städuppdrag att ta itu med!

Gunnar Lassinantti, samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel