Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt regering

A-kassan är i dag både dyr och ger ett dåligt skydd vid arbetslöshet. Det här drabbar Kommunals medlemmar hårt. I dag ligger taket i försäkringen på 18 700 kronor och det är få som får ut 80 procent av lönen i ersättning vid arbetslöshet. Det här leder till att tryggheten i samhället minskar. Därför vill Kommunal att inkomsttaket höjs, kraven för att få rätt till grundersättning luckras upp, de differentierade avgifterna tas bort, och slutligen, att avgiften till a-kassan sänks och görs avdragsgill. För det krävs att vi byter regering.

Välfärdssektorn är en framtidsbransch. Snart kommer den att skrika efter arbetskraft. Vi behöver rekrytera cirka 110 000 personer i hälso- och sjukvården och 150 000 personer i äldreomsorgen fram till 2030. Om vi på riktigt ska komma åt ungdomsarbetslösheten och samtidigt stärka en solidariskt finansierad välfärd behöver hela branschen förbättra arbetsvillkor och löner. En av de viktigaste åtgärderna är att göra heltid till en rättighet på arbetsmarknaden. Och på sikt ska tillsvidareanställning vara normen på svensk arbetsmarknad. Vi behöver också ta bort allmän visstidsanställning i LAS; tidsbegränsade anställningar måste motiveras. Om Alliansregeringen hyser vi inget hopp över huvud taget.

Välj välfärden den 14 september, byt regering.

Alliansregeringen, med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen, har valt att sänka skatterna i stället för att satsa på välfärden. Usla anställningsvillkor i kombination med en stressig arbetssituation är dagens verklighet för de som jobbar inom vård och omsorg, både kommunalt och privat. De behandlas som andra klassens arbetskraft. Alldeles för många har visstidsanställningar – som Moderaterna vurmar för – och tvingas vänta på ett sms om jobb varje morgon. Det här är inte okej. Nu är det dags att införa rätt till heltid på arbetsmarknaden och ta bort allmän visstidsanställning i LAS.

Sverige behöver välja välfärden den 14 september. För det krävs att vi byter regering.

Moderaterna negligerar en av valets hetaste frågor - jämställdheten. De blundar för att kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än män under ett arbetsliv. De blundar för att Kommunals medlemmar lever med usla anställningsvillkor i kombination med en stressig arbetssituation varje dag. Den största branschen bland Kommunals medlemmar är vård och omsorg. Där behandlas de anställda som andra klassens arbetskraft med visstidsanställningar, delade arbetspass, alldeles för låg lön och ständiga deltider. Det visar hur samhället ser på kvinnors arbete. Det räknas helt enkelt inte på samma sätt som mäns. Problemets kärna är att Alliansregeringen har valt att sänka skatterna i stället för att satsa på välfärden. Man kan inte både sänka skatterna och behålla höga ambitioner i äldre- och barnomsorgen.

Välj välfärden och jämställdheten den 14 september, byt regering.

Maritha Mähler

Ordförande Kommunal Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel