Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byskolan som blev en succé

För ett decennium sedan var den lilla byskolan nedläggningshotad. I dag har elevantalet vuxit till mer än det dubbla och många fler står på kö. Under lördagen firade populära Böle byskola tio år.

De styrande i Östersunds kommun hade fattat beslut att lägga ner den lilla byskolan. Men nedläggningen blev inte av eftersom en ekonomisk förening kunde gå in och ta över lokalerna. Föreningen startade en friskola och skolan kunde drivas vidare i privat regi. Då var elevantalet 63, i dag är 131 elever inskrivna på Böle byskola och ytterligare 45 barn står på kö för att få börja. Vem hade vågat tro det för tio år sedan?

– Jag hade aldrig kunnat gissa att vi skulle vara där vi är i dag, säger Eva-Märet Nordenberg som är rektor på skolan och var med vid starten.

Enligt henne kan en stor del av skolans popularitet kopplas till det engagemang som finns bland anställda, föräldrar och andra som är involverade i verksamheten. Eva-Märet Nordenberg får medhåll från föräldern Jens Stenman.

– Vi hade kompisar som berättade bra saker om Böle byskola. Så vi sökte plats och bytte från skolan i Orrviken. Det har vi aldrig ångrat, säger han.

I lördags var det alltså dags för Böle byskola att fira tio år som friskola. Ett stort antal besökare hade sökt sig till skolområdet för att delta i högtidligheterna. Jonatan Green var en av besökarna. Han har precis börjat första klass i Böle byskola efter ett år i förskoleklass.

– Det är ganska mycket skillnad. Det är enklare i ettan, sade han och konstaterade att han det här året har fått en helt egen bänk att sitta vid.

Byskolans första tio år har alltså varit en succé. Men hur blir de kommande tio åren?

Rektor Eva-Märet Nordenberg säger att föreningen har visioner för framtiden men konstaterar samtidigt att det inte finns något egenvärde i att bli mycket större när det handlar om elevantalet. Fast en utbyggnad hoppas hon på.

– Om tio år har vi förhoppningsvis byggt en sporthall, säger hon.