Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byråkratin – hatad men nödvändig

Vad jobbar du med? Jag är byråkrat.

Nej, mer troligt är nog att vederbörande svarar att han eller hon är löneansvarig, läkarsekreterare eller kort och gott tjänsteman. Byråkrat är ingen yrkestitel att trycka upp på visitkortet och slänga sig med i baren. M ånga associerar ordet med någon grå figur vars huvudsakliga uppgift består i att under stor ansträngning överföra papper från en hög till en annan för att därefter ta en tilltagen kafferast som sedan övergår i lunchrast. En orättvis beskrivning såklart, ty vore det inte för byråkratins tjänare skulle varje kommun, landsting och stat tvärstanna. Vi behöver dessa människor. Men de behöver ju inte bli för många.

I en verksamhet där ingen känner ett direkt personligt ansvar för ekonomin är det dock lätt att tappa kontrollen över kostnadsutvecklingen och personalorganisationens storlek. Jämför med fåmansföretaget där de onödiga utgifterna slår igenom direkt på nästa månads lönecheck.

Som LT berättade i torsdags finns det fler byråkrater än läkare i samtliga av landets landsting. I Jämtland är siffran 1,6 byråkrater per läkare. Flest administratörer har Blekinge (2: 1) , minst Västra Götaland (1,1:1).

Jag har inte kunskapen att avgöra vad som är ett rimligt byråkrat-läkare-förhållande. Däremot vet vi att väldigt många människor står i kö för att få komma till en läkare och för dem är det inget alternativ att söka hjälp hos en byråkrat.