Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bynäset rensas från blindgångare

I maj tar Försvarsmakten nya tag när det gäller att sanera Bynäset från ammunition som inte detonerat. Men saneringen leder inte till ett utökat tillträde för allmänheten.

Under flera decennier har Bynäset på Frösön fungerat som skjutfält för försvaret. Själva målområdet har bombarderats under ett stort antal flygövningar och Försvarsmakten uppskattar att det kan handla om cirka två miljoner avlossade skott.

Förra året rensades delar av Bynäset från ammunition som inte detonerat. I år är det dags för en ny saneringsomgång. Någon gång under perioden 3 maj till 28 maj kommer personal från Norrbottens regemente, I19, att finnas på plats för att leta efter så kallade blindgångare.

– Exakt när vi ska genomföra den här saneringen beror lite på is- och vattenläget i Storsjön, berättar Robert Henriksson som är ställföreträdande skjutfältschef på regementets utbildningsstödsenhet.

Det område som ska saneras i vår är den strand som ligger nedanför skjutfältets målområde och som vetter mot Kungsgårdsviken. Sträckan kontrollerades även förra året då ett stort antal blindgångare hittades. Robert Henriksson förklarar att is- och vattenrörelser gör att tidigare dolda blindgångare kan komma i dagen och att stranden därför måste kontrolleras igen.

– Det här kommer säkert att behöva ske årligen under ett antal år framåt, säger Robert Henriksson.

De blindgångare som hittas kommer antingen att sprängas där de ligger eller flyttas för att detoneras på annan plats. Robert Henriksson säger att arbetet kräver försiktighet från personalens sida.

– Man måste se till att inte trampa på dem.

Årets sanering av Bynäset kommer inte att leda till ett utökat tillträde för allmänheten. Robert Henriksson säger att den del av Bynäset som i dag är klassad som skyddsobjekt kommer att fortsätta att vara det även framöver. Det innebär bland annat att allmänheten inte kan använda den stig som går runt ön.