Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byn som avskiljs från omvärlden

I Härbergsdalen är kommunikationer nästan en lyx. Telefonin ligger nere och snart försvinner postgången.
– Någon sorts samhällsservice tycker man väl att man har rätt till, säger Ann-Christin Åhrén, som bor i byn.

Härbergsdalen ligger långt upp i Strömsunds kommun, 13 mil från huvudorten. Byn ligger väldigt avskild och på sistone har den skilts av ännu mer från omvärlden. Just nu finns ingen fast telefon i byn och för att få mobiltäckning måste man åka fem mil från byn.

– Den 9 maj felanmälde jag telefonen första gången, då började bekymren. Från början fungerade den av och till. Det knastrade, samtal bröts och om man skulle ringa fick man prova flera gånger. Sedan den 5 juni har den varit helt borta, säger Ann-Christin Åhrén.

Nyligen besökte en tekniker från Telia byn och konstaterade att det var helt dött i den telefonkur som finns i Härbergsdalen. Ann-Christin Åhrén tror att det dröjer innan byn har fast telefon igen.

– Jag ser inte att den kommer tillbaka inom någon snar framtid. Jag driver fyra företag här, så det känns inte så roligt när det inte fungerar. Men man får skylla sig själv när man bor så här, resonerar nog alla, tror jag.

Tänker du också så?

– Ibland. Jag begär inte att de ska komma och fixa ström och telefon direkt, särskilt efter stormarna i vintras, inte när man bor så här. Men nu är jag less på både det ena och det andra.

Från den 1 juli slutar posten köra till Härbergsdalen. Tidigare har det varit utdelning tre gånger i veckan. I framtiden får byborna åka till Svansele, fyra mil bort, för att hämta sin post.

– Det är bedrövligt. När jag flyttade hit 1986 hade vi post fem dagar i veckan. Sedan har vi haft tre gånger i veckan och nu ska vi inte få någon alls. Jag har fyra företag som får sin post hit, jag kan inte sitta och åka åtta mil för att hämta posten. Vi betalar skatt som alla andra och jag tror inte att det är på så många ställen som posten behöver lägga till en sådan här bit.

Den kommunikation som byborna i Härbergsdalen har med omvärlden sker nu via internet, som ordnas via sattelit. Berit Köpsén bor i Härbergsdalen och har inte haft fullt fungerande telefon sedan vid jul när problemen började efter stormarna Hilde och Ivar.

– Vad brydd man skulle bli om det började ringa. Men man är så van vid det, säger hon.

Snart får hon och maken Lennart inte heller någon post levererad till sin gård. Berit Köpsén tycker att informationen kring att posten slutar köra till byn har varit dålig.

– Vi har inte fått veta någonting.

I grannbyn Blomhöjden, två mil från Härbergsdalen, kommer posten att köras ut två gånger i veckan eftersom det finns bybor äldre än 80 år där. En av dem är Gösta Åström, som har bott hela sitt liv i Blomhöjden.

– De säger att hela Sverige ska leva, men jag tycker att det verkar som att de provar att ta bort bitar undan för undan, säger han.

Även Blomhöjden har haft problem med telefonin. Gösta Åström var utan telefon i två veckor, men när LT besöker honom har den precis kommit tillbaka.

– Telefonen kom hit 1931 och sedan har det fungerat fram till de senaste åren, säger Gösta Åström.