Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnadsföreningen GT-Gården

Byggnadsföreningen GT-gården i Vemdalen har hållit årsmöte.

Föreningen startade år 2000 då den köpte anrika GT-Gården, uppförd 1909 av IOGT-logen Fridsbasunen, som bildades 1883. Huset var av timmer och uppfört i två våningar innehållande en stor och en liten samlingssal, samt en liten lägenhet på övre våningen. 1938 gjordes en tillbyggnad där en stor sal med foajé byggdes samman med det äldre huset. Samtidigt installerades en biografutrustning i stora salen. Tillbyggnaden ritades av byggmästare Hallgren från Hedeviken.

Vid ännu en om- och tillbyggnad 1953-54 revs den äldre delen av huset och byggnaden fick sitt nuvarande utseende.  Ombyggnaden bekostades då bland annat genom lån från statens nämnd för samlingslokaler. Ordenshuset blev en mycket rymlig och fin samlingslokal vilket välkomnades. Detta eftersom Vemdalen länge saknat en ändamålsenlig samlingslokal.

Den 13 januari 2000 skrevs ett nytt kapitel i husets historia. Då såldes huset till en nystartad förening benämnd ”Byggnadsföreningen för GT-Gården i Vemdalen”. Husets dåvarande ägare, Logen Fridsbasunen, var på väg att sälja GT, detta för andra ändamål än samlingslokal. Ett antal bybor med tio personer i spetsen tyckte annorlunda och startade en förening. De fick efter diskussioner och förhandlingar köpa huset för 300 000 kronor av Våra Gårdar. Huset var vid det laget i stort behov av upprustning, underhåll och investeringar. Detta pågår fortlöpande i etapper allteftersom Byggnadsföreningen ekonomiskt och personellt förmår detta. I sammanhanget kan nämnas bland annat installation av jordvärme, nytt yttertak, nytt bioljud, nya toaletter och väntsal för busstationen.

Offentliga medel har erhållits. Medlemsavgifter, ideellt arbete och ett litet överskott i verksamheten gör att man kan jobba på.

Föreningens verksamhet består i att hyra ut lokaler. Den bedriver en mycket uppskattad bioverksamhet. Föreningen medverkar även till att teaterföreställningar ges med jämna mellanrum. Både kommunen och svenska kyrkan hyr lokaler. Efter hundra år har huset sin givna plats i byn. De ansvariga i föreningens styrelse, såväl som medlemmar, är medvetna om att mera kan göras. En långsiktig plan för utveckling ligger fast och kommer att genomföras.

Föreningen har i dag cirka 150 medlemmar. Styrelsen har nio ledamöter, idérika, handlingskraftiga och alla ”i sina bästa år”. Föreningen har ett mycket gott samarbete med bygdens övriga föreningar.

Vid årsmötet avgick Tage Fjellner efter tio år som ordförande. Lars-Gunnar Tjärnås valdes till ny. Göran Mann, ekonomiansvarig, och Torsten Pålsson, husansvarig, fortsätter i styrelsens arbetsutskott. Övriga: Mariann Nygren, Allan Olsson, Anita Vesterlund, Fredrik Kallin, Lisa Kråik och Hans-Åke Pettersson.

Årsmötet avslutades med kaffe och fikabröd som föreningens idoga kvinnor ordnat med. Alla lät sig väl smaka.