Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads varslar om strejk

Byggnads varslar om strejk på grund av konflikten med Sveriges Byggindustrier, där facket vill ha ett huvudentreprenörsavtal.

– Det är en gåta att de inte ställer upp på det, säger Kjell Carlsson, Byggnads Mellannorrland.

Byggnads varsel berör cirka 1 400 medlemmar och cirka 40 arbetsplatser totalt. Strejken bryter ut den 1 april om ingen lösning nåtts innan dess.

"Nu börjar tålamodet ta slut. Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi har trott på en gemensam lösning. Det enda vi har fått är ett nej", skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Redan för ett år sedan höll denna fråga på att leda till strejk, men löstes genom att en speciell arbetsgrupp fick i uppgift att lösa frågan.

– Vi kräver ett huvudentreprenörsansvar som följer kollektivavtalet med hela kedjan utifrån MBL. Det är en gåta att inte Sveriges Byggnadsindustrier ställer upp. Huvudentreprenörsansvar fungerar utmärkt i våra grannländer Norge och Finland och merparten av arbetsgivarna i Sverige ställer upp på det här, säger Kjell Carlsson, Byggnads Mellannorrland

Kjell Carlsson säger att Byggnads har som målsättning att lösa konflikten inom kort.

– Ja, vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt som till strejk.

De byggen som berörs i länet i andra steget är Stadsdel Norr och Fagerskrapan i Östersund och i steg 3 bygget på skidstadion, gamla Centralpalatset samt Hammaren i Hammarstrand.

Sveriges Byggindustrier anser att Byggnads krav är olagliga.

– Vi ser väldigt lite av samförstånd och det här är ett uttryck för att Byggnads har en uppfattning som ska genomföras trots att den är olaglig, olämplig och slår snett gentemot kollektivavtalsbundna företag, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier och fortsätter:

– Men Byggnads krav är att vi ska ha ett betalningsansvar för andra företags löner och i och med det även skatter och andra delar, utan att vara den egentliga arbetsgivaren. Det här är i strid med konkurrenslagstiftning och i strid med EU-lagstiftning.

Kjell Carlssons uttalande om att huvudentreprenörsansvaret fungerar utmärkt i Norge och Finland får Staffan Sjömark, sekreterare Sveriges Byggnadsindustrier Östersund att reagera starkt.

– Det är fel. I Norge och Finland finns inget kollektivavtal, där finns istället en lagstiftning, säger han.