Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads: Osant om byggstrejkens orsaker

För några dagar sedan slöts ett nytt byggavtal. Men i efterskalvet från en stormig avtalsrörelse, fortsätter Sveriges Byggindustrier att ge en missvisande bild av Byggnads och av överenskommelsen. Det är inte bara ovärdigt utan bekräftar också den misstro som arbetsgivarna känner till Byggnads och som har präglat hela avtalsrörelsen.

Många undrar vad konflikten egentligen handlade om. Därför vill vi reda ut begreppen.

Byggnads gick in i avtalsrörelsen med 31 yrkanden. Några av våra huvudkrav handlade om hur vi kan välkomna kvinnor, nyanlända och lärlingar till en byggbransch som skriker efter arbetskraft. Vi hade konkreta förslag och vi ville tänka nytt tillsammans med arbetsgivarna.

Bland våra 31 yrkanden fanns också konkreta förslag på hur vi jobbar vidare mot låglönekonkurrens, fiffel och svart arbetskraft. Vi ville utveckla huvudentreprenörsansvaret. SVT: s "Uppdrag granskning" visar med (o)önskad tydlighet hur illa det ser ut i branschen. Mall of Scandinavia är inget undantag, problemen är utbredda. Byggnads hade en uppriktig önskan om förbättra branschen och våra medlemmars villkor. Möta internationell konkurrens med kvalitet, bra och jämlika villkor. Möta framtiden.

Anmärkningsvärt nog har våra huvudkrav dock helt gått Staffan Sjömark från BI helt förbi. I sin artikel önskar han att förhandlingarna hade handlat om dessa frågor. Alternativt tar han åt sig äran för de beslut som fattades. Det är att förvilla omvärlden och inte direkt olik strategi som Sveriges Byggindustrier sysslar med. Och det är helt enkelt inte sant.

Striden stod också om löneformer. I förhandlingarna möttes vi av en arbetsgivarpart som hade en fråga på bordet. De ville förändra själva kärnan i vårt kollektivavtal och förändra våra lönesystem. En gång för alla skulle all reell möjlighet till inflytande och delaktighet för de anställda tas bort. Vi möttes helt enkelt av en arbetsgivare som ville backa in i framtiden. Det kunde vi aldrig gå med på och till slut lyftes frågan bort från bordet.

Avslutningsvis. Sveriges Byggindustrier har framgångsrikt, och med hjälp av borgerliga ledarskribenter, debattörer och media, fått avtalsrörelsen att handla om märket. Framförallt att Byggnads drivkraft har varit att få mer än alla andra i lön. Att det var det vi strejkade för. Staffan Sjömark BI, kan inte låta bli att skriva det igen, trots att motsatsen är bevisad. Det är ett enkelt sätt att försöka plocka poäng från allmänheten. Vi har beskyllts för lyxstrejk och för att vara högavlönade män som äventyrar bostadsmarknaden och roffar löneutrymme från undersköterskor.

Ett av Byggnads 31 yrkanden var ett lönekrav på 3,2 procent och en extra satsning på dom som tjänar minst. Det kravet, och vår kampanj, satte hela avtalsrörelsen under press. Och vi fick resultat, det blev en låglönesatsning och en högre nivå för industrin än det annars hade blivit. Det är vi nöjda och stolta över. Våra låglönegrupper, byggstädarna, fick ett rejält lyft. Andra förbund har fått ett bättre utgångsläge. Därför accepterade vi rekommendationen från LO och Svensk Näringsliv. Därför kan vi också avfärda påståendet att Byggnads strejkade för högre löner.

Årets avtalsrörelse blev som Staffan Sjömark BI skriver lång och konfliktfylld. Men det är knappats på grund av att Byggnads värnar en konfliktkultur och älskar att strejka. Strejk är alltid en sista utväg när förhandlingarna har strandat. Det vet Staffan Sjömark och övriga inom Sveriges Byggindustrier

Parterna har ett stort ansvar att föra konstruktiva förhandlingar. Tillit och samarbetsvilja måste finnas. Då är det av yttersta vikt att Sveriges Byggindustrier lägger ner sina vapen och blickar framåt. Förhoppningsvis möter vi då en motpart som ser nyttan med fackligt inflytande, och som kan diskutera våra förslag på utveckling med tillförsikt och som kan hålla sig till sanningen i media. Som sagt sanningen hinner alltid ikapp en.

Jim Sundelin

Ordf. Byggnads Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel