Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggjobbare: Hittills har vi förlorat 30 000 per skalle ...

/
  • Runt 4-5 000 kronor lägre bruttolön får dessa byggnadsarbetare och deras arbetskamrater som går på stupstockslön till jul, fr v Stellan Hansson, SO Mårtensson, Klas Svensson och Stellan Hansson. Sedan tvisten startade har de förlorat nästan 30 000 kronor per skalle.Foto: Ulrika Andersson
  • ”Vi har lägst tidlön och lägst  ackord i Jämtland”, slår lagbasen Klas Svensson och Nilsurban Sundberg fast.
  • Det ser mörkt ut för Peabs anställda på Certus. Sedan i maj har de varit i lönetvist med företaget och under tiden förlorat 28 000 kronor per anställd och månad.

En lönetvist om prestationslön gör att många byggnadsarbetare i vårt län får 4-5 000 kronor mindre i lön till jul. Sedan tvisten startade i maj har de förlorat närmare 30 000 kronor.

Annons

– Vi vill ha samma förutsättningar som byggjobbarna i exempelvis Sundsvall, säger Klas Svenson, lagbas hos Peabs bygge av Certus i Östersund. Vi vill jobba på ackord.

I Sundsvall betalar arbetsgivarna 155 kronor per timme medan byggnadsarbetarna i Östersunds erbjuds 146 kronor för, som de uttrycker det, ”samma mängd svett”.

I förhandlingar har Byggnads begärt 152 kronor som ett sätt att närma sig, men motparten har inte accepterat det budet.

Läget är alltså låst. Det är fem arbetsplatser i dag som går på ”stupstocken” och fler förhandlingar är inbokade.

– Vi ligger lägst i Jämtland både vad gäller ackord och tidlön, säger Nilsurban Sundberg. Vi har förhandlat sedan i våras utan framgång.

Nu ligger frågan centralt men ingen tar några initiativ att gå till förhandlingsbordet, de skyller på varandra. Samtidigt har Peab varslat halva styrkan om uppsägning på grund av rådande finanskris och lågkonjunktur.

– Det verkar som om de tänker vänta ut oss, säger Klas Svensson. Motivationen är inte särskilt hög i dag. Det blir en annan arbetsinsats för ”stupstocken” då timlönen ligger på 124 kronor.

Totalt på den här arbetsplatsen är det 19 byggnadsarbetare som går på stupstockslön men fler arbetsplatser är i samma läge.

Attacus har två arbetsplatser med lönetvist i dag, Allaktivitetshuset i Föllinge och Ope flygplats, NCC:s anställda i Torvalla är i samma läge.

Certus bygge ska vara klart i slutet av februari med slutbesiktning den 18 mars.

– Vi har hållit vår del av avtalet, säger SO Mårtensson.

Vad är det som pågår egentligen, Staffan Sjömark, Sveriges byggindustrier i Östersund?

– Det är alldeles fantastiskt hur Byggnads avtal fungerar, säger han. Vi har en förhandlingsordning i vårt byggavtal när det gäller ackord.

– Det finns alltså inget alternativ, man kan inte förhandla om fast månadslön. Även om gubbarna själva vill ha det och företaget är beredd att betala en fast lön så får man inte.

– Vid varje lönerörelse har vi plussat på 3-4 kronor som avtalet gett. I maj månad kom Byggnads till mig och ville ha en förhandling om riktpunkten, alltså den fasta delen i ackordet.

– Jag erbjöd dem fyra kronor och det accepterade inte Byggnads utan de skulle ha ytterligare sex kronor.

Arbetsgivarna sa nej med argumentationen att de inte hade råd med 10 kronor i Jämtlands län.

– Vi måste ta ett samhällsansvar, något som byggnadsarbetarna också borde göra, säger Staffan Sjömark.

Nu har de centrala förhandlingarna strandat, då finns en paragraf i avtalet som säger att då utgår stupstocken, grundlönen på 124 kronor.

Hur länge kan de gå på stupstocken då?

– Till dess bygget är klart, det står i avtalet. Ska det bli någon ändring måste Byggnads att ta initiativet och gå till förhandlingsbordet, men vi tänker inte höja vårt bud.

Mer läsning

Annons