Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggföretag misstänks för kartellbildning

Ett mycket omfattande tillslag gjordes i går på åtta större byggföretag i Östersund.

Hela aktionen har planerats under en längre tid, enligt uppgifter till LT.

Bakom det samordnade tillslaget står Konkurrensverket.

Personal på vart och ett av de åtta byggföretagen fick under förmiddagen i går ett högst oväntat besök.

Handlingar och datorer genomsöktes av Konkurrensverkets personal. Även kronofogden fanns på plats i byggföretagens lokaler.

Syftet var att säkra eventuella bevis för om byggföretagen brutit mot förbudet att samordna anbud i samband med upphandlingar.

– Vi är på plats i Östersund med knappt 50 personer som deltar i den här platsundersökningen. Vi har indikation på att det förekommit någon form av överträdelser av konkurrensreglerna, säger Jimmy Dominius på Konkurrensverket.

– Vi har fått tillstånd av tingsrätten av göra undersökningar på företagen och vi besöker samtliga.

Aldrig tidigare har ett liknande tillslag gjorts mot byggföretag i Östersund och allt var hemligt in i det sista. Tingsrättens beslut, som gav grönt ljus, har meddelats utan att byggföretagen fått reda på beslutet.

Konkurrensverkets personal gick in på följande byggföretag i Östersund: Peab, Skanska, NCC, Treeab Bygg, Trångsviken Bygg, KM Bygg, Attacus Invest och PLB.

Enligt uppgifter till LT tvingades högsta chefen på ett av företagen omgående avbryta ett pågående möte, eftersom ingen väntetid tilläts.

Har ni tagit datorer från arbetsplatserna?

– Vi får inte ta datorer, verksamheten på företagen ska fortgå så långt det är möjligt. Däremot har vi möjlighet att kopiera handlingar och även hårddiskar, säger Jimmy Dominius.

– Det är ett led i att leta och samla in bevisning. Även personal från kronofogden deltar. Dom har andra maktmedel än Konkurrensverket när det gäller att låsa och försegla dörrar.

Utredningen sköts av Konkurrensverket och i bakgrunden finns misstankar om att allt inte gått rätt när anbud lämnats på byggobjekt i Östersunds kommun.

Undersökningen på byggföretagen gjordes i ett svep i går.

Vad händer efter det här?

– Vi tar hem kopierat material och analyserar det. Finner vi att det finns grund för att gå vidare fortsätter vi undersökningen vilket skulle kunna leda fram till en stämningsansökan mot de aktuella företagen, enligt Jimmy Dominius på Konkurrensverket.

– Hittar vi inget avskriver vi alltihop.

Under onsdagen fortsatte personal från Konkurrensverket att undersöka byggföretag i Östersund.