Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggelit i konkurs

Ytterligare ett bakslag har drabbat länets tillverkningsindustri. Spånskivetillverkaren Byggelit, med cirka 130 anställda, tvingas nu begära företaget i konkurs.

– Det här är det tråkigaste beslutet jag har varit tvungen att fatta under mina 75 år, säger ägaren Olle Persson.

Det är en märkbart berörd Olle Persson som ger beskedet att företaget under tisdagen tvingats ge upp och i stället utforma sin egen konkursansökan.

Även för Byggelit kom finanskrisen 2008–2009 som en rejäl motgång. Och behovet av företagets spånskiveprodukter till hus kom av sig.

– Och sen har det inte riktigt tagit sig för de produkter vi producerar. Visst har byggandet kommit igång, men det tar ett tag innan det påverkar oss och våra produkter, säger Olle Persson.

Lönsamheten för bolaget försämrades och det påverkade successivt också betalningsförmågan och framtiden såg dyster ut. Ledningen har den senaste tiden jobbat febrilt med att hitta en lösning.

– Vi har haft långt gångna planer på försöka få till en rekonstruktion av bolaget, men vi stupade på målsnöret. Vi klarade inte finansieringen då vi inte hade likvida medel för det, säger Olle Persson.

Spånskiveföretaget, som i dag har verksamhet i Lit och Östersund i Jämtland, samt i Ambjörby i Värmland, startades 1964 och Olle Persson har varit med hela tiden. I dag sköter han inte ledningen, men är ensam ägare till bolaget.

– Det här är oerhört tråkigt. Det är det tråkigaste beslut jag varit tvungen att fatta under mina 75 år, säger en av länets tyngsta företagsprofiler.

Exakt vad konsekvenserna för de anställda och alla andra berörda blir i och med konkursansökan är för tidigt att uttala sig om, säger han.

– Ledningen har nu ett tufft uppdrag att informera alla berörda och alla kunder om situationen.

Hur påverkar det här produktionen?

– Jag hoppas att den kommer fortsätta tills dess man hittar en långsiktig lösning för företaget, men en konkursförvaltare träder in och ansvarar nu, säger han.