Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygge av äldreboende skjuts upp efter överklagan

Bygget av nytt äldreboende i Gäddede skjuts på framtiden, sedan det överklagats:

– Vi anser att upphandlingen har skett på felaktiga grunder, säger Ulf Bernhardsson vid Trångsvikens Bygg.

Nya Levinsgården i Gäddede, det nya särskilda boendet med 15 platser som ska ersätta gamla Uddebo, skulle i dagarna ha börjat byggas, men på grund av en överklagan är bygget uppskjutet på obestämd framtid.

Trångsvikens Bygg AB, Frösön, blev bortsorterade redan före utvärderingen av anbud, och känner sig fel behandlade:

– Vi anser att Strömsunds kommuns upphandling har skett på felaktiga grunder, och därför har vi överklagat, säger Ulf Bernhardsson vid Trångsvikens Bygg.

Förvaltningsrätten i Härnösand har tagit ställning till överklagan och beslutat att Strömsunds kommuns upphandling avseende Levinsgården inte får avslutas. Strömsunds kommun har yttrat sig och anser fortfarande att man gjort rätt när man uteslöt Trångsvikens Bygg:

– De uppfyllde inte alla krav för att få vara med i utvärderingen, säger Jörgen Pettersson, chef för kommunens teknik- och serviceförvaltning.

– Bland annat hade de kortare giltighetstid för anbudet än vad vi hade angett i vårt förfrågningsunderlag.

Ärendet ska nu avgöras av förvaltningsrätten och Jörgen Pettersson vet inte hur länge det dröjer:

– Enligt de muntliga besked jag fått så har man utformat ett förslag till beslut, som kanske kan komma oss tillhanda inom denna vecka.

Han uppger att byggstarten är helt avhängig vad beslutet innehåller. Skulle rätten anse att kommunen gjort rätt bedömning så bör det kunna bli rätt snart:

– Då går vi bara vidare och skriver avtal med den entreprenör vi hade tänkt, och då behöver inte byggnationerna bli särskilt mycket försenade.

Skulle förvaltningsrätten döma till Strömsunds kommuns nackdel så blir det knepigare:

– Då finns det två alternativ. Antingen blir vi dömda att göra om utvärderingen, eller också att göra om hela upphandlingen. Skulle det bli det senare då blir bygget rejält försenat.

Nya Levinsgården ska ligga i anslutning till Forsgården, där personalen länge har väntat på att bygget ska komma igång:

– Vi har bara fått höra att bygget har överklagats och kan dröja ett par månader, säger Kerstin Lindholm, undersköterska på Forsgården.

– Det verkar som om någon vill Gäddede ont. Men det är väl bara att jobba på och vänta. Det kommer knappast att bli något förrän till våren.