Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggde om Konsum – behöll 50-talscharmen

/
  • ”Jag ser bara fördelar med att ha jobbet och hemmet så nära varandra”, säger Roger. Men han ser ändå till att hålla på arbetstiderna.
  • Här var det tidigare två entréer till lägenheterna. Nu sitter där en stor glasdörr, som Roger fick från ett gammalt Ica-lager.
  • Först bosatte sig familjen i den ena av de två trerummarna som fanns på övervåningen i huset. Den andra hyrde de ut. När den blev tom kunde de skapa en enda stor bostad däruppe. Den ena lägenheten ändrades rejält och skapade en öppen lösning av kök, matsal och vardagsrum. I den gamla murstocken gjorde de en öppen spis och där skapades även en smidig rumsavdelare, med sittbänkar som också används för förvaring.
  • I det ena badrummet har Roger gjort en knallröd plåtfront till badkaret. Det gillar dottern Cornelia: ”Rött och rosa är mina favoritfärger”, säger hon.
  • I hallen gömmer sig ett gammalt blyinfattat 50-talsfönster som ger ett fint ljusinsläpp.
  • Det krävdes lite anpassning av nedervåningen innan plåtslageriet kunde ta plats efter snickeriet som legat där sedan Konsumbutiken slagit igen.
  • Ett stort köksskafferi ville familjen ha, och då tog de vara på de gamla kallskafferierna. I dörren har de satt in en gammal projektorlins, så den som står inne i skafferiet kan stänga dörren och spana ut.
  • Christina med yngsta dottern Matilda.
  • Även utanpå huset har Roger och Christina hunnit göra om en del. Tegeltaget läckte på åtta ställen, så hinkar fick stå och samla vatten på vinden. Men nu har Roger fixat galvaniserat plåttak och gjort skarprörsvinklade stuprör, något som är typiskt för äldre hus.

Det byggdes som en Konsumbutik på 50-talet, med två lägenheter ovanpå. Sen blev det snickeri, och lägenheterna var kvar. I dag rymmer huset både plåtslageri och en stor bostad åt familjen Dalborg. Och den tidstypiska 50-talscharmen finns kvar.

Annons

– Vi sökte ett hus som skulle kunna rymma både Rogers plåtslageri och ett hem, berättar Christina Dalborg.

Då bodde de i en lägenhet mitt i Östersund och Roger hade plåtslageriet ute i Lugnvik.

2001 hittade de via tidningsannons vad de sökte när det gamla Konsumhuset i Odenslund var till salu. Då var butiksytan sedan länge förvandlad till snickeri och ovanpå fanns två små trerumslägenheter.

Roger och Christina såg möjligheterna och slog till. Och under åren har de förvandlat snickeriet till plåtslageri, och de två lägenheterna till en stor bostad åt sig och döttrarna Cornelia och Matilda.

I bottenplanet av huset vittnar kakel på väggarna och rutigt stengolv om att det en gång bedrevs dagligvaruhandel.

– Då hade Konsum ett storköp här och sålde billiga varor, säger Christina.

De 160 kvadratmetrarna hade med dagens mått passat för ett litet närköp – men i dag räcker det gott åt Rogers plåtfirma. De behövde göra om lokalen en aning, och mycket kraft gick år för att få bort allt trälim på golvet efter det snickeri som höll till i lokalen efter Konsum, berättar Christina.

– Sen har jag byggt om lite, tagit bort lite väggar, dragit om lite el och målat om här, säger Roger.

Till en början flyttade familjen in i en av de två små treorna på andra våningen. Den andra fortsatte de hyra ut till den dam som redan bodde där. När hon sedan av ålderskäl flyttade ut för fyra år sedan började det stora projektet med att konvertera övervåningen till en enda modern bostad, som ändå skulle behålla delar av den 50-talscharm som lägenheterna hade.

– Vi tog hjälp av en arkitekt för att få till en bra planlösning. Man behöver inte få en exakt ritning, utan kan få hjälp med en skiss över hus man vill ha det, säger Christina.

De hade några önskemål: en öppen spis, en köksö och ett stort köksskafferi som man kan gå in i. De ville även att toaletten i närheten av köket inte skulle vara så synlig och de ville bli av med en hel del väggar. Det visade sig att inga väggar var bärande och det öppnade för en öppen planlösning i halva delen av övervåningen, där den äldre damen hade bott. I den del där Roger och Christina hade bott har de behållit sovrummen.

– Vi har gjort det mesta arbetet själva – rivit, snickrat och målat. Roger gjorde mycket efter jobbet under kvällar och helger, berättar Christina.

Både Roger och Christinas yrken, plåtslagare och civilingenjör, gör att de har god insikt och kontakter i byggbranschen. Och en del saker med renoveringen, som golvläggningen, den öppna spisen och en del måleriarbeten, har de fått hjälp med av kunniga kompisar.

Man får räkna med att det tar tid att göra om, och att det kan kosta. Christina tipsar därför om att det är bra att återanvända saker. De behöll exempelvis alla dörrar i lägenheten, både av kostnadsskäl och för att inte förstöra 50-talskänslan.

Rogers plåtslageri märks även på olika ställen i lägenheten. Det mest synliga är fronten till badkaret i det ena badrummet.

– Vi hade tänkt göra något med kakel, men det blev aldrig av. Då fick det bli en knallröd plåtfront, säger Christina.

Ibland hörs ett dovt ljud från Rogers plåtslageri genom golvet till bostaden, men det är inget som stör. De ser bara fördelar med att ha Rogers firma och bostaden så nära inpå varandra.

– Jag trodde att det skulle innebära att han skulle jobba jämt, men så har det inte blivit, säger Christina. Jag ser till att arbeta mellan 7 och 4, och i och med att vi har små barn så håller man sig ifrån jobbet på kvällarna, säger Roger.

Mer läsning

Annons