Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggbranschen vill göra upp med den tuffa kulturen

/
  • Håkan Löfqvist jobbar på Byggnads kontor i Östersund och Evelina von Sneidern är första kvinnliga ledamot i styrelsen för Byggnads Mellannorland någonsin. Båda tycker att det finns en hel del att jobba på när det gäller jämställdhet inom branschen.
  • Jim Sundelin, ordförande för Byggnads i Mellannorrland, berättar att förbundet har fått signaler från kvinnor att klimatet inte är acceptabelt.
  • Evelina von Sneidern tror att alla har att tjäna på om klimatet i byggbranschen blir mindre tufft.

Byggnads vill få bort den grova jargongen och locka fler kvinnor till byggbranschen. Därför har kampanjen #stoppamachokulturen lanserats.
– Det bygger mycket på kultur och vi måste börja någonstans, säger Jim Sundelin, ordförande i Byggnads melllannorrland.

Annons

Fackförbundet Byggnads har inlett en kampanj för att göra upp med fördomar, myter och machokultur i byggbranschen. Facket är bekymrat över resultaten i en undersökning som har gjorts bland medlemmarna och vill nu ta krafttag för att skapa en bransch där alla känner sig välkomna.

– Anledningen att vi jobbar med machokulturen är att vi har fått olika signaler från ett nätverk bland tjejer inom förbundet. Vi vill jobba med det här så att jämställdheten är i fokus bland byggnadsarbetarna, säger Jim Sundelin.

Evelina von Sneidern, som har jobbat som byggnadsarbetare i åtta år, är med i förbundets kvinnliga nätverk. Hon bekräftar bilden.

– Jag träffade kvinnliga nätverket, 35 tjejer från hela landet. En del tyckte att om man inte fixar machokulturen kanske man inte ska vara kvar i branschen, medan andra var väldigt ledsna över att ha fått hårda anklagelser, eller påstörningar eller sexuella trakasserier. Om en tycker på ett sätt och någon annan på ett annat sätt, då är det ju ett problem, säger Evelina von Sneidern.

Hon ser att fler kvinnor söker sig till branschen, men att få stannar kvar.

– Det är tråkigt. En del tycker kanske att det är tungt jobb, men det är många som har det jobbigt psykiskt och tycker att snacket som är kan vara jobbigt.

Själv är hon den första kvinnan någonsin som har tagit plats i regionstyrelsen för Mellannorland. Hon har inte upplevt att den bitvis tuffa jargongen i branschen har varit ett problem för henne.

– Jag har inte mått dålig. Någon enstaka gång jag har fått någon elak kommentar, men överlag tycker jag att jag är välkomnad.

Hon upplever att klimatet har blivit bättre under de åtta år hon har jobbat i byggbranschen – men att det fortfarande finns saker att jobba på. Problem med sexism, rasism och homofobi finns fortfarande ute i barackerna.

– Det märks så väl i en barack att det är en eller två som håller låda. Så kan man nästan se att de andra inte håller med, men de sitter och tittar ner i bordet och säger ingenting. Ofta räcker det med att ställa en motfråga "varför säger du så?" eller "hur menar du med det?". De är inte vana det.

Intolerans mot homosexuella är ett särskilt stort problem anser Håkan Löfqvist, som jobbar med arbetsmiljöfrågor på Byggnads kontor i Östersund.

– Vi vet att det finns homosexuella i branschen, men det diskuteras inte. En kille som är homosexuell och jobbar på ett kontor kan prata öppet om det, men det gör man inte i byggbranschen. Det är tragiskt.

I dag är andelen kvinnor i byggbranschen bara åtta procent. Håkan Löfqvist ser att attityden mot kvinnor i branschen har ändrats till det bättre.

– Det fanns en tid där det inte gick att ha tjejer eftersom de äldre farbröderna tyckte att det var åt helvete, det har åtminstone försvunnit.

Att byggbranschen gör upp med machokulturen och satsar på att få in fler kvinnor kommer gynna alla, tror Evelina von Sneidern.

– Att jobba med machokulturen är nog en fördel även för killarna. Jag tror att det blir ännu lättare om det kommer in tjejer i branschen.

Läs mer:

LT:s ledarskribent Lovisa Arvidsson: "Byggbranschen vaknar"

Annons