Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggboom i Bergs kommun - rekord flera år i rad

 
Byggande i Bergs kommun
Visa alla artiklar

Byggandet i Bergs kommun har slagit nya rekord flera år i rad. Förra året fick kommunen in totalt 180 bygglovsansökningar. Främst byggs det fritidsbostäder men även när det gäller bostäder för boende året runt finns en tydlig uppåtgående trend.

Man kan faktiskt tala om en smygande byggboom i Bergs kommun. Det handlar inte om en explosivartad utveckling utan mer om en tydlig uppåtgående kurva som lett till de nuvarande höga nivåerna av byggnationer.

– Antalet beviljade bygglov har ökat varje år och vi har slagit rekord på rekord, säger Cilla Gauffin som är miljö- och byggchef i Bergs kommun.

Under 2015 kom det in totalt 180 bygglovsansökningar till Bergs kommun och 175 beviljades. Bygglovsansökningarna gäller till stor del fritidsbostäder men Cilla Gauffin säger att det finns tydliga tecken på att även andra typer av boenden efterfrågas.

– Vi har sett ett trendbrott där vi fått in fler och fler ansökningar om bygglov för permanentbostäder. Främst runt Storsjön och Näkten men Klövsjö by är också ett sådant område. Det handlar visserligen inte om så många i förhållande till fritidshusen men det är ändå en tydlig tendens.

Varför det byggs som aldrig förr i Bergs kommun är inte så lätt att svara på enligt kommunens miljö- och byggchef.

– Jag tror att Bergs kommun är ett attraktivt område att exploatera med vår natur, miljö och möjligheter till skidåkning både på längden och på tvären.

Att delar av Bergs kommun ingår i skiddestinationen Vemdalen är inte oviktigt i sammanhanget säger Cilla Gauffin. Storhogna och Klövsjö är de områden i kommunen som expanderar snabbast.

Storhognas meste exploatör tror stenhårt på området

Av alla bygglovsansökningar som kom in till Bergs kommun förra året gällde ungefär en tredjedel planerade byggnationer i området kring Klövsjö och Storhogna. När det handlade om nybyggnation av fritidshus dominerade området ännu tydligare med mer än 80 procent av det totala byggandet.

I dagsläget finns det inget som tyder på att byggtrenden kommer att mattas av. Bergs kommun har den senaste tiden godkänt ett stort antal detaljplaner som ger exploatörer och markägare möjlighet att stycka av upp till 800 nya tomter.

De flesta i området kring Storhågna men det finns även ett intresse att bygga nytt i Ljungdalen och kring Rätan. Dessutom har kommunen just nu ett antal detaljplaner att ta ställning till som skulle kunna innebära ytterligare drygt 100 tomter.

Att det exploateras kraftigt i kommunen innebär förstås också en del utmaningar. Frågor som rör vatten och avlopp måste lösas. Infrastruktur ska byggas och så vidare.

Men den kanske största utmaningen enligt miljö- och byggchefen handlar om människors inställning. För det är inte alla som välkomnar byggboomen.

– Några av de som köpte sina hus på 70-talet vill att området ska förbli som det var då. De är inte så bekväma med den ökning av turister som strömmar till. Vi har förståelse för det men samtidigt ger utvecklingen möjligheter att behålla restauranger, skidliftar, underhåll av spår och leder. Det gör att det i vissa ärenden kan bli komplicerat i avvägningen mellan att behålla det som har varit och möta den utveckling som kommer.