Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Windows sjua bättre än Vista

/

Kritikerna menar att Microsoft bara lyckas varannan gång med sina operativsystem.

Hur som helst verkar de flesta vara överens om att nya Windows 7 är klart bättre än föregångaren Vista.

Annons

Windows Vista hade det tungt på många sätt vid lanseringen för tre år sedan. Operativsystemet krävde så mycket minne och processorkraft att miljoner användare världen över valde bort det för att i stället ligga kvar med Windows XP som med åren bara blivit stabilare och bättre.

Orättvis kritik

Om inte Vista skeppats förinstallerat på de flesta nya datorer som sålts sedan dess så hade inte operativsystemet inte nått upp till den marknadsandel på dryga 18 procent som det har i dag.

Inte särskilt överraskande tycker man på Microsoft att kritiken varit lite orättvis.

– Windows Vista har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Vi har rättat till mycket av det som inte fungerade i början och vi gjorde så stora förändringar med Vista att många av våra kunder faktiskt inte hängde med. Med Windows 7 har vi lyssnat på det som användarna inte tyckte var bra i Vista, förbättrat det och lagt till nya funktioner, säger Stephanie Smitt Lindberg, ansvarig affärsområdeschef på Microsoft i Sverige.

Lyssnat på användarna

När TT träffar henne inför premiären för Windows 7 understryker hon flera gånger att användarna har fått komma ordentligt till tals med sina önskemål den här gången. Det nya operativsystemet kräver inte lika mycket av datorn som föregångaren och det fungerar till exempel utmärkt på en liten netbook. En annan klar fördel är att det går snabbare att starta och stänga av datorn med Windows 7 än med Vista. Det kräver inte heller lika mycket uppmärksamhet av användaren med ständiga frågor om ditten och datten.

Andra nyheter är bland annat förbättringar av aktivitetsfältet som gör det lättare att hoppa mellan programfönster och funktioner. Mediefunktionerna har också förbättrats, liksom möjligheten att koppla ihop egna hemmanätverk. För att det sistnämnda ska fungera fullt ut krävs dock att alla burkar har det nya operativsystemet.

Vilka ska köpa?

Vilka ska då satsa på Windows 7? Frågar man Stephanie Smitt Lindberg blir svaret givetvis alla som i dag använder tidigare Windowsversioner.

– För den som i dag sitter med XP handlar det om tio års utveckling. Säkerheten har blivit bättre och ett tredje skäl är att användaren får många nya mediemöjligheter som han eller hon annars missar. För den som sitter med Vista är den största vinsten att allt som görs dagligen blir snabbare och enklare. Också där tycker jag att de nya mediemöjligheterna väger tungt.

Avvakta

Anders Engström på tidningen PC för alla tycker dock inte att det brådskar för dem som har en väl fungerande pc hemma.

– Jag tycker man kan avvakta till kanske andra säkerhetspaketet eller större uppdateringen. Alla operativsystem är lite instabila till att börja med.

Men han håller med om att mycket blivit bättre i Windows 7.

– Man kan väl säga att Windows 7 är det färdiga Vista och att Vista kom lite för tidigt och krävde lite för mycket resurser av datorn. Nu kan man säga att datorerna har hunnit i kapp operativsystemet. Det har blivit stabilare och gränssnittet har fått en del smarta förbättringar.

Mer läsning

Annons