Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarna: det lönar sig inte att byta elleverantör

/

Husägare kan inte sänka sina kostnader genom att byta leverantör av el, det konstaterar Villaägarnas riksförbund efter en undersökning av elnätpriserna.

Annons

Förbundet anser att högre elnätpriser, kontinuerligt höjd energiskatt, införande av utsläppsrätter och el- certifikat gör det omöjligt för husägare att sänka sina kostnader genom att byta leverantör.

Enligt undersökningen har nätföretagen höjt elnätspriset i 263 kommuner i landet det senaste året. "Priserna har i genomsnitt ökat med 6,5 procent, vilket är betydligt snabbare än den allmänna prisutvecklingen", konstaterar förbundet.

Energimarknadsinspektionen granskar elnätsföretagen, men eftersom den gamla regleringsmodellen är skrotad och någon ny ännu inte är på plats är regleringen idag begränsad, menar förbundet.

– Energimarknadsinspektionen behöver förstärkas. Företagen som de är satta att granska har i många fall helt andra finansiella muskler och det finns en risk att tillsynsmyndigheten och därmed även konsumenterna hamnar i underläge, säger Håkan Lindén, regionchef Villaägarnas riksförbund.

Han kallar det ett "regleringsmässiga vakuum" och menar att det visar att politikerna inte prioriterat frågan tillräckligt.

– Idag finns kryphål i regleringen, eftersom regionnäten inte övervakas systematiskt. Det gör att prishöjningar kan "smygas in köksvägen", säger Håkan Lindén,

Mer läsning

Annons