Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenskador i våtrum - stora problem i länet

/
  • - Anlita inte firman bara för att den är billigast när du ska renovera ditt badrum, säger skadeförebyggare Jan Larsson hos Länsförsäkringar Jämtland. Den behöver inte vara sämre, men det finns en risk att det blir dyrare i längden.

Vattenskador i våtrum ökar lavinartat. Dessa ställer till stora obehag och kostar många miljoner för husägare och försäkringsbolag. För att vända utvecklingen bjöd Länsförsäkringar in till en utbildningsdag för folk i branschen.

Annons

Närmare tvåhundra entreprenörer inom byggbranschen hörsammade inbjudan och samlades om måndagen på Folket Hus för att lära sig nya rön och därmed undvika vattenskador. Anders Jansson från Statens Tekniska Forskningsinstitut redovisade tio skadefall, där han konstaterade att "hemma-fixarna" faktiskt hade bättre resultat än byggentreprenörerna. Han gav också goda råd om hur man som konsument ska kunna skydda sig från oönskade överraskningar.

– Dokumentera varje arbetsmoment genom att fotografera, var det råd han gav.

Jan Larsson, som är skadeförebyggare hos Länsförsäkringar, berättar att 70 procent av skadefallen inträffat under 1990 och 2000-talen. Byggfusket ökar alltså, kanske på grund av bristande kunskap. Heminredningstrenden med kakel och klinkers är också en bidragande orsak till vattenskadorna, tror han.

– Ska man vara säker på att undvika vattenskador så är det plastmatta som gäller. Det nya modet kräver ett annat underarbete. Men de flesta våtrumsskadorna uppkommer faktiskt genom felaktig montering, vid exempelvis rördragning. Vi kommer, från Länsförsäkringars sida att bli tuffare framöver och ställa hårdare krav på utförandet. Det finns branschregler och de ska följas till punkt och pricka.

Jan Larsson ser svårigheten för den enskilde som behöver fackmannahjälp att renovera sitt badrum. Hur vet man att det blir riktigt gjort?

– Helst ska kunden skaffa sig branschreglerna och hela tiden kontrollera att hantverkaren följer anvisningarna.

Nya branschregler är på gång och börjar gälla från årsskiftet. Fredrik Runius från "Säker Vatten" berättade om nyheterna. Han rekommenderade deltagarna att alltid kontrollera att den firma man tänkt anlita är auktoriserad och ansluten till någon av branschorganisationerna. Viktigt är också att se till att tillverkaren tillhandahåller utbildning om de olika system (för värme, vatten etc.) som används i det aktuella bygget.

Jens Karlsson och Niklas Sundqvist är båda byggentreprenörer i Oviken. De ser inget försvar för fusk och de välkomnar Länsförsäkringars initiativ till denna utbildningsdag.

– Det är jättebra att få information för det kommer nya grejor hela tiden.

Mer läsning

Annons