Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Varje dag som går förlorar de pengar på att inte byta”

/
  • Att använda lågenergilampor innebär stora vinster för kommunen, förklarar Torsten Larsson som vigt sitt liv åt att upplysa om fördelarna med lampbytet. ”Varje dag som går förlorar de pengar. Jag förstår inte deras resonemang, varför försena ett projekt som ger en förtjänst”, säger han. Foto: Håkan Luthman

Torsten Larsson bytte sin första lågenergilampa i början på 90-talet och har sedan dess sett det som sin skyldighet att informera allmänheten om hur mycket energi och pengar de kan spara på att använda lågenergilampor.

Annons

– Det är mitt liv det här, säger Torsten Larsson. Det handlar om mycket pengar, energi och miljö.

Han var tidigare inhyrd som fastighetsskötare åt Östersundsbostäder och hade i uppdrag att byta glödlampor till lågenergilampor på Timmervägen och Skogsbruksvägen i Torvalla.

Han har själv bara lågenergilampor hemma och har sedan åtta år tillbaka gjort kalkyler och beräknat hur mycket kommunen kan spara på att byta till lågenergilampor.

Inom fyra år beräknar han att de två bostadsområdena i Torvalla kommer ge kommunen en vinst på 480 000 kronor. Han förstår inte varför Östersundbostäder inte redan genomfört projektet då han menar att om samma besparingar skulle göras på hela Östersundsbostäders bistånd så skulle det ge en vinst på sex miljoner kronor inom fyra år.

– Varje dag som går förlorar de pengar. Jag förstår inte deras resonemang, varför försena ett projekt som ger en förtjänst? säger Torsten Larsson. De skulle kunna använda sig av andra resurser till exempel arbetslösa för att genomföra projektet.

Att lågenergilampor kostar mer än vanliga glödlampor ser Torsten som en investering.

– Jag har en väldigt liten elräkning. Vinsten ligger i driftkostnaden, priset på lampan har ingen betydelse då det är energin som kostar, säger Torsten Larsson.

Han vill påverka allmänheten att inte vara rädd och menar att det finns många myter angående lågenergilampor, bland annat att de inte passar överallt och att de är långsamma.

– Det finns lågenergilampor för alla sorters armaturer, säger han och till de som tycker lågenergilampor är långsamma säger han: Varför ha så bråttom? Det är skön att det tar lite tid. Det där är en vanesak, men det finns snabba lågenergilampor vilket du kan kräva där du köper dem.

Mer läsning

Annons