Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var försiktig med nyårsfyrverkerierna

Snart är det dags att avsluta 2009 och fira in det nya året.

Annons

Höjdpunkten i nyårsfirandet är ofta ett fyrverkeri och för det mesta är det förenat med fest och glädje.

Men inte alltid. I några fall slutar nyårsfirandet i stor tragedi. Att skjuta upp raketer och andra fyrverkeripjäser är också förenat med stor fara.

I samband med varje nyårsfirande skadas flera personer. Statistik från de senaste åren visar att mellan 200 och 300 personer skadads så allvarligt att de tvingas uppsöka sjukhus för vård. Varje nyårsfirande brukar också skörda något dödsoffer på grund av fyrverkerier.

Nyårsfyrverkerierna orsakar också ett stort antal bränder varje år. I många fall ödeläggs hela hem i bränder som orsakats av fyrverkerier.

De flesta som skadas i fyrverkeriolyckor är unga män. För några år sedan infördes en åldergräns på 18 år för att få köpa och använda fyrverkerier.

Alla fyrverkeriartiklar som ska säljas eller användas i Sverige ska godkännas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Till nyårshelgen är raketer och andra fyrverkerier storsäljare. Men på senare år är det många affärer som helt har slutat att sälja fyrverkerier. Inte minst efter protester från hundägare. Många hundar lider svårt av fyrverkerismällarna.

För att skjuta fyrverkerier på nyår behövs det vanligtvis inget tillstånd om det inte innebär någon särskild olägenhet eller risk. För större fyrverkerier i närheten av bebyggelse och där större folkmassor befinner sig krävs det dock tillstånd. Varje kommun kan också besluta om lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier.

Men som i de flesta fall är det allra viktigaste att använda sunt förnuft när man handskas med fyrverkerier. Då har nyårsfirandet alla möjligheter att bli en riktig fest och inte en tragedi.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons