Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två stadsnära bostadsområden

/
  • ”Vi letar ett centralt hus. Vi har redan flyttat från storstans pendling och vill inte pendla kring Östersund, säger Christian Stamblewski, som spanade på reklamen för villorna på Stadsdel norr och kunde tänka sig ett köp.
  • ”Visst är det mycket pengar, men är läget och huset rätt så kan vi tänka oss att betala det. Vi letar efter en villa i centrala stan och det kostar att köpa ett begagnat också”, säger Malin och Magnus Edfeldt, som i dag bor i lägenhet vid Tegelplan.
  • ”Vi har tre husmodeller som köparna kan välja mellan där priset för en standardmodell ligger på 2,3 miljoner”, säger Conny Martinsson, ritningsansvarig på Pilgrimstahus.
  • I den första etappen vid Stadsdel norr är 42 tomter till salu. När 21 har sålts kan det bli byggstart.

Under helgen gick startskottet för försäljningen av villorna på Stadsdel norr. Med minst tre miljoner på fickan kan man få ett hus med sjö- och fjällutsikt. Knappt fyra kilometer därifrån, precis efter skylten som säger Krokom, får man nästan samma sak för halva priset.

Annons

När försvaret tog sin hand från det gamla I 5-området öppnades en ovanlig möjlighet för Östersund att utveckla ett stadsnära bostadsområde.

Företag, skolor, handel och fritidsanläggningar har redan intagit Stadsdel norr, där Storsjön och fjällen skymtas överallt.

Och givetvis ingick bostäder i planerna. Ett antal tallar kom i kläm och en överklagandeprocess tog fart. Men under Kristi himmelfärdshelg gick startskottet för försäljningen av villatomterna.

42 tomter i två bostadsetapper är tillgängliga i första omgången till priser som varierar mellan 675 000 och 1 025 000 kronor. I de första etapperna är husvalet valfritt, men bara till en begränsad del. Pilgrimstahus och Bodenhus är kontrakterade och har tagit fram tre respektive två passande villor som tomtköparna får välja mellan.

Och summa summarum så måste köparen fram med minst tre miljoner.

– För nyckelfärdiga hus med standardutrustning ligger priserna på 1,9 och 2,4 miljoner, säger Mikael Larsson, platschef vid Bodenhus, om villorna på 140 eller 160 kvadratmeter.

Den lokala hustillverkaren Pilgrimstahus standardmodell på 131 kvadratmeter ligger på ett pris kring 2,3 miljoner.

Men priset verkar inte avskräcka bostadsletarna som besökte Stadsdelens dag uppe vid Jämtkraft arena.

Informationstältet var proppfullt med intressenter som noggrant förhörde sig om detaljer.

– Visst är det mycket pengar, men är läget och huset rätt så kan vi tänka oss att betala det. Vi letar efter en villa i centrala stan och det kostar att köpa ett begagnat också, säger Malin och Magnus Edfeldt, som i dag bor i lägenhet vid Tegelplan.

Samma tankar har Christian Stamblewski. Familjen, med fru och två små barn håller på att växa ur lägenheten i stan och en villa står på önskelistan. Och de vill bo centralt, de har redan flyttat från storstädernas konstanta pendling och vill helst inte pendla kring Östersund.

– Priserna här är ungefär samma som man får betala för gamla stadsnära gamla hus, konstaterar han.

Göte Murén, s, är ordförande i miljö- och samhällsnämnden och ser positivt på att försäljningen nu har startat så utvecklingen tar fart.

Men bara några få kilometer från Stadsdel norr man tomt och hus till ett hälften så stort hus?

– Ja, men det är ju så att då får man lägga på kostnader för resor fram och tillbaka och då får man en annan nota.

Men kommunen är medveten om intresset för tomter i en annan prisklass och skissar därför på en detaljplan vid Brittsbo, som ligger precis vid Krokomsgränsen. Det kan resultera i cirka 100 hus.

– Även i Sjömon, Torvalla och på Remonthagen har vi planer på gång. Så det finns gott om planer, säger Göte Murén.

Mer läsning

Annons