Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trend: En trädgård att leva i

/

Rudbeckia, pioner och hortensia - tydliga och svulstiga blommor är vårens trädgårdstrend. Just rudbeckian kommer stort i varierande färger, en ståtlig perenn med vacker vintersiluett och som älskas av fjärilar.

Annons

Det är knappt så att snön har smält bort men det är redan dags att börja planera för årets trädgårds-säsong. Att få till en snygg trädgård behöver inte alltid vara komplicerat utan snarare lustfyllt - om än ibland arbetsamt.
– Stilmässigt vågar allt fler tänka atmosfär inför planeringen av trädgården. Fokus ligger på att skapa en stämning, en känsla, som genomsyrar hela trädgården eller delar av den. Det handlar om upplevelsen och inte bara form och funktion, säger Ulrika Levin, trädgårdsdesigner och trädgårdsarkitekt.
Alltfler ber om att skapa en trädgård efter ett intryck eller en känsla från exempelvis en utlandsresa. Eller en önskan om social samvaro inramad av en speciell miljö.
- Då behöver det inte vara ett så exakt önskemål om vad som skall ingå i trädgården utan att man vill fånga en helhetskänsla.


Ett annat alternativ som Ulrika spår kommer att komma är att man försöker förvalta det gamla, det som redan finns.
– Det finns ett behov av att varsamt och ömt förändra och förbättra en redan uppvuxen och gammal trädgård. Att återanvända växter men att hitta en ny plats för dem i trädgården är ett sätt att göra det på. Jag tror även att den ekonomiska krisen sätter sina spår i trädgårdarna.

– Nej, egentligen inte och personligen undviker jag att fokusera på trender när det gäller trädgårdens utformning. En trend är flyktig till sin karaktär och i direkt motsats till hur en trädgård växer fram och åldras, det tar tid.


Däremot tipsar Ulrika om att man skall satsa på accessoarerna, möbler, krukor och flyttbara element i trädgården om man nu vill tänka trend. Där kan man enkelt förändra utan att påverka trädgårdens stomme.
För den som funderar på att göra om i trädgården uppmanar Ulrika till att man först och främst skall satsa på de delar av trädgården som man vistas mest i. Och så klart ta hänsyn till vad man gör i trädgården, om man främst vill ha plats för lekande barn eller ett mer vuxet umgänge. Hon tipsar om att begränsa sig för att få till de viktigaste delarna snarare än att satsa på hela trädgården som man kanske inte har råd med och att resultatet då blir halvdant och otillfredsställande.


– Visst ska trädgården hänga ihop. Men om det inte finns utrymme ekonomiskt är det värt att lägga en större del av pengarna på att försöka få den atmosfär man vill ha på de ytor man nyttjar mest. Satsa hellre på att köpa ett äldre träd som ger effekt redan från början än ett yngre som tar flera år på sig innan det tillför önskad funktion. Och jobba med billigare material på de stora ytorna och försök lägga mer krut på materialen där det verkligen gör skillnad.

Maria Gunnarsson
Nyhetsbyrån NAMedia

Mer läsning

Annons