Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma lägenheter har kostat 55 miljoner under 2000-talet

/
  • Hans Svensson, vd, och Erling Sundblad, ekonomichef, brottas dagligen med Härjegårdars svaga ekonomi.    Foto: Carin Selldén

Av kommunala bostadsbolag i de fyra nordligaste länen gick Härjegårdar sämst 2008, med minus 17,5 miljoner. Under hela 2000-talet har Härjegårdar förlorat 55 miljoner i uteblivna hyresintäkter.

– I och med att lägenheterna inte blir uthyrda kan vi inte amortera lånet. Det är en ond cirkel, säger Erling Sundblad, ekonomichef på Härjegårdar.

Annons

Härjedalens kommuns bostadsbolag Härjegårdar har sedan början av 90-talet haft en svag ekonomi, mycket beroende av många tomma lägenheter samt en hög belåningsgrad. Under många år har kommunen gått in med miljoner för att täcka upp minus i balansräkningen.

Med en låneportfölj på 450 miljoner hade bolaget en nettoräntekostnad på 20,3 miljoner 2008. Ett högt ränteläge tillsammans med många outhyrda lägenheter bidrog till 2008 års resultat på minus 8,4 miljoner före nedskrivningar av fastigheterna.

Efter 2007 års fastighetsvärdering ålades bolaget av revisorer att verkställa en extra nedskrivning av fastigheterna. Detta utfördes 2008 genom att ägaren Härjedalens kommun i form av nyemissioner tillförde bolaget 17 miljoner i kapital för att klara nedskrivningsbehovet, öka aktiekapitalet och täcka upp i balansräkningen.

– De största problemen är således hyresbortfallet och att vi är för högt belånade. Vi sitter i kläm. På grund av tomma lägenheter får vi inte in pengar som vi kan amortera lånet med. Låneskulden minskar men för långsamt, säger Erling Sundblad, ekonomichef på Härjegårdar.

Härjegårdar har för närvarande 97 tomma lägenheter som är uthyrningsbara. 31 av dessa är i Ytterhogdal, 23 i Hede och 32 i Sveg. Bolaget har dessutom kallställt 42 lägenheter.

– Hade vi haft allting uthyrt hade vi i normalfallet gått med vinst. Men fastighetsbeståndet är anpassat efter en befolkning i kommunen på cirka 13 000 invånare vilket var en realitet under 70-talet. I dagsläget har kommunen cirka 10 600 invånare. Liknande avfolkningsproblem finns i många mindre kommuner i Norrlands inland, säger Erling Sundblad.

Under flera år har frågan om utförsäljningar, flyttning av huskroppar samt rivningar diskuterats.

– Men det är ju ingen billig historia, säger Erling Sundblad.

Härjegårdar har flyttat ett antal hus från både Ytterhogdal och Lillhärdal till Sveg, då efterfrågan i slutet av 90-talet fanns bland annat med etablering av callcenterföretag och elever vid skidgymnasiet.

Kan ni flytta hus till västra Härjedalen där efterfrågan finns?

– Det finns inte fler hus som går att flytta. Man kunde ju önsketänka att husen hade hjul, för att underlätta anpassningen, säger Erling Sundblad.

Att riva fastigheter har blivit en allt mer aktuell fråga som styrelsen i nuläget diskuterar.

– Vi håller på att se över beståndet framför allt i Ytterhogdal men även Hede och Sveg. Hösten/vintern kan beslut väntas, säger Hans Svensson, vd i Härjegårdar.

Härjegårdar har dessutom en hög flyttningsfrekvens på 32,5 procent om man jämför till rikssnittet som är cirka 20 procent. Detta medför högre kostnader beträffande reparationer och underhåll. Orsaken till hög omflyttning beror bland annat på säsongsanställda i turistbranschen, personalomsättning hos callcenterföretag samt gymnasieelever.

Men en ljusglimt finns det. 2009 års budget ser ut att kunna hållas.

– Vi är hoppfulla, mycket tack vare låga räntor beräknar vi ett överskott på 700 000 kronor i år, säger Erling Sundblad.

Mer läsning

Annons