Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips för en elsäker sommar

/

Sommaren är den tid på året då risken för allvarliga elolyckor är som störst. Kombinationen lättklädda semesterfirare och felaktig elhantering kan, om det vill sig illa, sluta med dödlig utgång.

Annons

Att risken för elolyckor ökar sommartid har flera orsaker.
-Det faktum att folk ofta är lättklädda och kanske till och med barfota när de står ute i trädgården och gör saker som att slipa dörrar eller använda elgrillen gör att det blir större risk för allvarliga skador om något blir fel på den utrustning de använder, berättar Lars Hansson, kontorschef på Elsäkerhetsverket.
Skaffa jordfelsbrytare
I nya hus finns det jordfelsbrytare. De löser ut och bryter strömmen direkt om en elapparat går sönder. Många hus saknar dock jordfelsbrytare.
-Finns inte jordfelsbrytare i hemmet tycker jag att man ska använda en portabel jordfelsbrytare. Det är en billig livförsäkring, konstaterar Lars Hansson.
Han poängterar att det är bra att ta för vana att prova sin jordfelsbrytare med jämna mellanrum. Använd tryckknappen som finns på jordfelsbrytaren. Slår den ifrån fungerar den som den ska.


Vid användning av elektriska apparater utomhus ska alltid skyddsjordade uttag användas
-Anslut aldrig apparater som används utomhus till ojordade uttag inomhus. Många fuskar och drar förlängningssladdar inifrån och ut, speciellt i sommarstugan där man kanske saknar eluttag utomhus. Gör man så funkar inte skyddsjordningen. Det kan vara förenat med livsfara, säger Lars Hansson.
När du använder sladdar utomhus är det viktigt att använda sladdar avsedda för just utomhusbruk. Använder du kabelvinda ska sladden alltid vara utrullad när den används, annars kan den bli varm inuti. Det är också viktigt att kontrollera att kablar och stickproppar är hela innan du använder dem. Sol, vind, vatten och temperaturskillnader sliter på sladdarna och med tiden kan de gå sönder.
-När det gäller förlängningssladdar ska man kontrollera att de har petskydd. Det finns nämligen sladdar som saknar det, berättar Lars Hansson.


Tänk också på att inte dra lösa sladdar så att de kan orsaka fallolyckor, till exempel sladdar till fontäner eller pumpar till bassänger.
-Och hitta framförallt inte på egna lösningar vad gäller det elektriska till poolen och dammen. El och vatten är en livsfarlig kombination. Läs noggrant igenom bruksanvisningarna och använd produkterna på det sätt tillverkaren har sagt, uppmanar Lars Hansson.


På sommaren kan det vara lockande att ta ut elprylar som egentligen är avsedda för inomhusbruk.
-Folk plockar ut stereoanläggningar, kylskåp och alla möjliga grejer den här tiden på året. Vill man vara säker ska man aldrig använda elektriska apparater utomhus om de inte är avsedda för ändamålet. Men är det en riktigt solig och torr dag kan man plocka med sig stereon ut en stund, men man ska aldrig lämna den utan tillsyn. Man vet aldrig om det kommer regn. Dessutom kan det vara fuktigt ute på nätterna, säger Lars Hansson.
Även produkter som är avsedda för utomhusbruk bör bara vara anslutna den tid man verkligen använder dem.
-Dra ur sladden till elgrillen när du grillat klart och lämna inte häcksaxen och förlängningssladden utan tillsyn. Det kan hända olyckor, avslutar Lars Hansson.

Mer läsning

Annons