Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om fönster försenar stor renovering

/
  • Renoveringen av före detta Hotell Aston drar ut på tiden. Just nu är det husets grund som dräneras, därför är den delen av Postgränd avstängd. Men mycket av arbetet ligger nere i väntan på varmare väder.
  • Vissa av husets gamla fönster är färdigrenoverade. Att Akelius valde att renovera dem istället för att byta till nya är en av anledningarna till att bygget är försenat.

Upprustningen av före detta hotell Aston är försenad med över ett år.

Vinterkyla och diskussioner om val av fönster är anledningarna.

Annons

I slutet av 2009 ansökte fastighetsägaren Akelius om bygglov för att renovera och bygga fyra nya lägenheter i det hus där hotell Aston har legat. De fick sin ansökan beviljad.

Men när de ville byta de nästan hundra år gamla fönstren till nya blev det nej. Enligt Akelius regionchef Mikael Rånes skulle de nya fönstren ha samma utseende som de gamla. Enda skillnaden var att fönsterramen skulle vara tillverkade i ett kompositmaterial istället för trä, som ursprungsfönstren är.

Varför de fick ett negativt besked har Mikael Rånes svårt att förstå.

– Det borde ju ligga i allas intresse med nya energisnåla glas, säger han.

Han kan inte heller förstå varför det skulle vara utseendet som påverkar.

– Det är besynnerligt. Kommunen borde förstå att eftersom vi valt att inte riva utan renovera så vill vi behålla det ursprungliga utseendet, säger han.

Svante Freij är bygglovsgranskare på kommunen och är den som haft hand om ärendet med fönstren. Han säger att det enbart handlar om utseendet.

– De fönster som Akelius ville sätta in hade för grov karm och spröjs, säger han.

Frågan om fönstren gick heller aldrig till miljö- och samhällsnämnden. Akelius valde själva att inte driva frågan längre när Svante Freij sa att han skulle rekommendera nämnden att ge avslag för bygglovet på fönstren. Svante Freij tycker däremot att andra nya fönster kunde vara godtagbara.

– Hade de föreslagit nya energisnåla fönster som var lika smäckra som originalet hade jag gett dem ett annat besked, säger han.

Trasslet med fönstren är inte den enda anledningen till varför bygget är försenat. Vintern har också spelat sin roll. Bygget kommer att komma igång igen med full kraft när kylan släpper sitt tag om Östersund.

– Eftersom vi inte är klara med utsidan av huset har vi medvetet valt att vänta och ligga lite lågt, säger Mikael Rånes.

Mona Olofsson är ortschef på Akelius. Hon berättar att just nu pågår dränering av grunden. Det är därför den delen av Postgränd är helt avstängd. Den nya tidsplanen är att de fyra lägenheterna ska vara klara i oktober, över ett år efter utsatt tid.

Mer läsning

Annons