Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarta fönster ska spara energi

/
  • Ett smart fönster när det är ljust släpper in mycket solenergi ... men inte när fönstret är mörkt.Foto: Andreas JonssonAndreas Jonsson från Östersund har nyligen lagt fram sin doktorsavhandling om energisparande fönster vid Uppsala universitet.

Nya fönster ska spara energi i framtiden. Andreas Jonsson från Östersund lade fram sin avhandling vid Uppsala universitet förra veckan om kontrollsystemen i de nya, smarta fönstren.

Annons

Traditionella fönster är energitjuvar. De släpper ut värme under vintern och släpper in stora mängder solenergi under sommaren. Nya, smarta fönster har utvecklats för att spara energi. De nya fönstren kan skifta mellan att vara ljusa och mörka.

Ungefär 40 procent av all energi används i dag för att värma eller kyla byggnader. Genom att variera insläppet av solenergi och dagsljus i husen har de nya fönstren potential att spara energi. Hur mycket energi som kan sparas beror till stor del på kontrollsystemen som används.

– Det handlar om att hitta hur bra olika kontrollstrategier för smarta fönster kan fungera, säger Andreas Jonsson.

En kontrollstrategi är en benämning på hur funktionen styrs med hänsyn till komfort och energiåtgång och om det finns människor i rummet eller inte. Fönstren kan styras med en liten elektrisk signal, helt manuellt eller via en sensor som känner av ljusnivåer. Vill man undvika solinstrålning bör fönstren vara mörka och vill man släppa in solenergi ska de vara ljusa.

– De fungerar liknande markiser. Du kan hindra onödig energiinstrålning när det är varmt och stoppa energiutsläpp när det är kallt, säger Andreas Jonsson.

Energiåtgången kan minskas med mellan 20 till 40 procent i byggnader jämfört med traditionella fönster, främst genom ett minskat kylbehov.

– Globalt sett är kylbehovet större än uppvärmningsbehovet. Det vanligaste är att det är för varmt, även om det inte råkar vara så i Sverige, säger Andreas Jonsson.

Med traditionella fönster kan man dra för gardiner eller persienner om det blir varmt i rummet, vilket leder till att det blir mörkt. Ingen kan dessutom se ut eller in genom fönstren. Med de nya fönstren kan solenergiinsläppen reduceras utan att lokalen behöver lysas upp med lampor. Bra ur energisynpunkt men också viktigt för personer som befinner sig i lokalen.

– Om det finns människor i ett rum är tanken att styra fönstren så dagsljusnivån blir lagom. Om lokalen är tom behöver man inte ta hänsyn till komfortaspekten utan styr om fönstren för vad som är bäst ur energisynpunkt, säger Andreas Jonsson.

De nya fönstren tillverkas redan i dag av ett amerikanskt företag, men i mycket begränsad omfattning och förekommer bara i exklusiva sammanhang. Biltillverkaren Ferrari har till exempel bilmodeller med smarta takfönster. Flera forskare har dock intresserat sig för tekniken och utvecklingen går snabbt framåt. Ångströmlaboratoriet i Uppsala har utvecklat en ny produktionsteknik. Med denna kan smarta fönster tillverkas som plastfilm och lamineras på vanliga fönster, något som gör att produktionskostnaderna sänks avsevärt.

– Tekniken i sig behöver inte vara dyr, det beror mest på produktionsmängden att det är så. Jag tror absolut att de nya smarta fönstren har en framtid, säger Andreas Jonsson.

Mer läsning

Annons